Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Vaše prvo putovanje u životu

Magazin / Saveti
Objavljeno 10.12.2014

Za sve postoji prvi put, a saveti su dobrodošli jer ćete, i pored svega, biti šokirani novim iskustvima.

Dok neki strastveni putnici samo precrtavaju zemlje na svojoj listi pošto su ih posetili, uvek će biti i onih koji izvan svoje zemlje kreću prvi put. Zahvaljujući brojnim turistima koji su iskustva odlučili da podele sa drugima, kako bi im bar malo olakšali prvo veliko putovanje, i sajtu lonelyplanet.com, donosimo nekoliko korisnih saveta.

Domaći zadatak

Bez obzira želite li da posetite Japan, Kubu ili Skandinaviju, pre nego što krenete na put istražujte putem interneta koliko god je to moguće. Pošto na forumima pronađete neke dobre savete, nabavite i odgovarajući vodič od kojeg se na putovanju nećete odvajati. Na "Thorn Tree" forumu možete pitati sve što vas zanima, ako neko pre vas nije pitao to isto. Ako domaći zadatak odradite kako treba, olakšaćete sebi putovanje. Napravićete plan obilazaka i ostaviti za to predviđeno vreme i tako smanjiti rizik da sami sebe požurujete kako bi sve stigli. Osim toga, posle se nećete kajati da ste nešto propustili jer ćete planiranjem i istraživanjem znati što se nudi i što zaista želite.

Otkrijte kakav ste tip putnika 

Ako se vaša želja za putovanjima tek probudila, a nemate nikakva iskustva, pre nego što se odlučite na veliki zalogaj, pokušajte s manjim putovanjem u neku vama bližu destinaciju. Isprobajte vožnju autobusom, iznajmite bicikl, potražite pomoć i savete od meštana, napravite plan... Mogućnosti ima i previše. Upoznajte sebe za vreme putovanja. Jednom kada shvatite kakav ste tip putnika, lakše ćete se snaći na većem putovanju.

Plan: Zalutati! 

Potrudite se da u svom svakodnevnom istraživanju ostavite dovoljno vremena za lutanje. Ako sami sebi date vreme i dopuštenje za 'skretanje' s puta, a pritom se držite osnovnih pravila, uživaćete još više. Neki putnici koji su na svom prvom putovanju malo zalutali, izjavili su da su otkrili neka mesta sasvim slučajno i oduševili se.

Izazovite sami sebe 

U prijatnoj i poznatoj zoni lako je da se čovek opusti i prepusti. Možda ste pravi avanturista, a možda prvi put putujete sami i od same pomisli na to nije vam svejedno. Izazovite sami sebe, u okvirima vaših mogućnosti, naravno. Usudite se da isprobate nove ukuse, priuštite sebi nežno šokiranje novim iskustvima. (net.hr)

Tagovi:    Putovanje    Saveti    Turizam