Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Upotreba mobilnog telefona u romingu

Magazin / Saveti
Objavljeno 10.12.2014

Mnogi korisnici mobilnih telefona ustaljene navike ne menjaju kad su na putu iako se cene u romingu znatno razlikuju od onih u nacionalnom saobraćaju.

Bez obzira na to koju mrežu koriste, saveti koji slede korisnicima će pomoći da ostvare efikasnu komunikaciju bez visokih računa po povratku iz inostranstva: 

• Pre polaska na put glavni savet je da se informišete o cenama i uslugama koje vaš operater nudi u saradnji sa inostranim partnerom na određenoj destinaciji. 

• Raspitajte se da li vaš operater nudi specijalne roming promocije u vidu paketa dodatnih minuta i megabajta za prenos podataka. 

• Pre polaska na put deaktivirajte uslugu govorne pošte. Prijem i preslušavanje govorne poruke tarifira se kao dolazni i odlazni poziv u romingu.

• Slanje SMS poruke za proveru stanja na računu kod nekih operatera se tarifira prema važećem cenovniku za SMS u romingu. 

• Budite oprezni prilikom korišćenja interneta, tj. prenosa podataka. Ukoliko nije neophodno da u svakom trenutku imate pristup internetu, na telefonu podesite opciju za zabranu prenosa podataka u romingu. Otvaranje priloga mejlova, video materijala i fotografija na društvenim mrežama stvara veliki internet saobraćaj.

• Proverite da li vaš aparat ima Wi-Fi opciju i, gde god je ona dostupna, koristite lokalnu Wi-Fi mrežu za opciju prenosa podataka. Obratite pažnju da će se, ukoliko dođe do prekida Wi-Fi signala a usluga prenosa podataka nije deaktivirana, vaš aparat automatski prebaciti na GPRS mrežu i nastaviti prenos podataka koji se tarifira po cenovniku za roming. 

• Čitajući prateća uputstva i obaveštavajući se kod svog operatera, upoznajte sa karakteristikama svog smart telefona. Smart telefoni sadrže u sebi aplikacije koje zahtevaju vezu sa internetom, na primer automatsko ažuriranje softvera, aplikacija ili elektronske pošte. Zbog toga je preporuka da isključite opciju automatskog ažuriranja podataka. 

Razmislite o tome koje bi navike u mobilnoj komunikaciji valjalo promeniti dok ste u inostranstvu, tako da pri tom ostanete informisani i u kontaktu sa najdražima. U skladu s tim napravite spisak servisa koje ćete koristiti dok ste van zemlje i onih koje ćete isključiti pre nego što pređete granicu. (danubeogradu.rs)