Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Putovanje sa ljubimcem

Magazin / Saveti
Objavljeno 05.09.2016

Pojedine avio kompanije dozvoljavaju putovanje sa ljubimcem: ukoliko je u nosiljci i ima korpu, ali čak i tada putovanje mora da se isplanira do detalja.

Najjednostavije je putem interneta rezervisati smeštaj u "pet frendli" hotelu ili apartmanu, ljubimca staviti u privatni automobil i krenuti na put. Ukoliko ste zainteresovani za drugu vrstu prevoza, treba proveriti da li primaju kućne ljubimce. Takođe, velika je zabluda da je svuda u svetu dozvoljeno prevoziti kućne ljubimce. Naprotiv, svaka avio kompanija ima svoja pravila.

Avion

Air Serbia dozvoljava unošenje kuca, maca i ptica u kabinu ukoliko su lakši od osam kilograma, nisu opasni, agresivni i neprijatnog mirisa. Vlasnik mora da nabavi dozvolu za ulazak ljubimca u zemlju i kompletnu dokumentaciju od veterinara. Nosiljka treba da se se nalazi ispod sedišta i da bude 40 dugačka, 30 široka i 24 centimetra visoka. Glava ne sme da viri iz nosiljke.

Ne prihvataju sve avio-kompanije kućne ljubimce. Obično svaka zemlja ima sajt na kojem može da se vidi lista kompanija koja ih prima, a veoma je važno i lično (ne internetom) prijaviti da putuje pas, jer mnoge kompanije na letu prihvataju samo jednog ljubimca. Vlasnicima se savetuje da ljubimce vode samo na kratka putovanja i nikada kada su ekstremni vremenski uslovi.
Cena: Avio karta za okolne zemlje je 25, za evropske 45, Bliski istok 65 i do SAD 85 evra.

Voz

Američki "Amtrak" ne prihvata unošenje životinja, dok evropski prevoznici uglavnom dozvoljavaju uz naplatu. "Železnice Srbije" dozvoljavaju prevoz pripitomljenih životinja, ali samo ukoliko se svi putnici u kupeu slože. Ljubimac do 30 centimetara može da se drži u krilu isključivo u transporteru i sa korpom. Veći ljubimci mogu da se prevoze samo u službenim kolima u kavezu. Ukoliko se putuje tokom noći, vlasnik mora da zakupi čitav kupe. Da bi ušli u voz potrebna je veterinarska potvrda o zdravstvenom stanju i redovnoj vakcinaciji.
Cena: Ljubimci do 30 centimetara putuju besplatno, a veći plaćaju pola karte.

Autobus

Svaki prevoznik ima svoja pravila. I u autobusu ljubimac do 30 centimetara može da bude u krilu, a veći pored noge na kratkom povocu sa korpom. Mačke moraju da ostanu u transporteru. Svi ljubimci moraju da imaju potvrdu od veterinara. Vozač, međutim, ima pravo da ne primi vlasnika sa ljubimcem ili ga prebaci u prtljažnik kada pas počne da laje.
Cena: Ljubimci na povocu plaćaju kartu.

Brodovi

Većina feribotova bez problema prima ljubimce, ali ne i luksuzni kruzeri. Jedini brod za krstarenje koji prima psa je "Kvin Meri 2".

Rentakar

Većina evropskih rentakar firmi prihvata ljubimce uz malu doplatu, ali zahtevaju da se vozilo vrati oprano.

Namenski

Postoje firme koje se bave samo prevozom ljubimaca u svojim taksi vozilima ili kombiju. Oni prevoze pse i u zemlje Evropske unije (Beč, Minhen, Budimpešta, Pariz, Frankfurt i u Rusiju), ugovaraju letove i obezbeđuju potrebnu dokumentaciju. (novosti.rs)