Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Putne dijareje

Magazin / Saveti
Objavljeno 06.12.2014

Leto je vreme godišnjih odmora i putovanja, zato obratite pažnju na zdravstvenu ispravnost hrane i vode koje koristite, naročito ako ste na putu.

Toplo vreme doprinosi brzom kvarenju hrane, mada i sama promena mesta, vode i hrane može da dovede do tzv. putne dijareje.

Ako imate stomačne probleme praćene učestalim, retkim stolicama ponekad i povraćanjem, važno je da na vreme počnete sa nadoknadom tečnosti koju ste izgubili na taj način. Letovanje zahteva određene korake u preventivi od gubljenja tečnosti. Uz gubljenje tečnosti obično se gube i elektroliti, pa bi u ovakvim situacijama trebalo koristiti soli za rehidrataciju koje se mogu naći u svakoj apoteci. 

Rastvori ovih soli se prave prema priloženom uputsvu koristeći prokuvanu vodu. Rehidratacija podrazumeva korišćenje ovih rastvora u manjim količinama (15 -20ml) u kraćim vremenskim intervalima 2-3 min. Ako bi se koristile veće količine odjednom moglo bi da dođe do nadražaja za povraćanje što bi dodatno pogoršalo disbalans elektrolita i tečnosti.

Za brži oporavak od putne dijareje treba koristiti i probiotike, koji će ubrzati obnavljanje saprofitske crevne flore i na taj način ublažiti tegobe. Uloga saprofitskih mikroorganizama u crevima je višestruka. Oni inhibiraju rast patogenih organizama, pomažu u varenju i apsorpciji hrane, sintetišu neke vitanine iz B grupe i K vitamin i utiču na imune odgovore našeg organizma.

Izbor probiotika je važan, jer se za putnu dijareju savetuju oni probiotici koji u svom sastavu sadrže Saccharomyces bulardi, sojeve iz roda Lactobacillusa i roda Bifidobacteriuma. Savet i pomoć u izboru probiotika možete dobiti od farmaceuta u apoteci kao i precizna uputstva o upotrebu.

Korisno je znati:

• probiotici se mogu i preventivno koristiti nekoliko dana pre puta, naročito ako je osoba sklona stomačnim problemima na putu

• probiotik se koristi najmanje 1-2 nedelje, bez obzira što su simptomi dijareje možda nestali za kraće vreme.

• dijeta ne mora da bude stroga, važno je da se ne unose masti i šećer

• ako dijareja ne prestane za 5 dana, obavezno se javite lekaru. 

(apotekabeograd.co.rs)