Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Pravila lepog ponašanja u inostranstvu

Magazin / Saveti
Objavljeno 06.04.2015

Postoje pravila lepog ponašanja kojih se treba pridržavati kada se ode u inostranstvo. Često kada se nađemo u nekoj stranoj zemlji, takoreći na nepoznatoj teritoriji, ne znamo uvek kako da se ponašamo, a da ne uvredimo domaćine.

U zavisnosti od toga gde smo doputovali, treba imati na umu nekoliko pravila ukoliko želimo da nas ponovo pozovu. 

Novinari "Hafington posta" zabavili su se sastavljanjem liste "zlatnih" preporuka koje će pomoći modernim putnicima da ostave nabolji utisak u gostima. 

Tako u Indiji, u kojoj je gostoprimstvo svetinja, a gosti "božje senke" (Atithi Devo Bhavo), treba obavezno popiti čašu vode koju vam domaćin nudi u znak dobrodošlice. Takođe je poželjno izuti se pre ulaska u kuću. Ljubljenje domaćina se, pak, ne preporučuje. 

Tokom jela, potrebno je znati da "ne, hvala" ne znači odbijanje na nutkanje domaćice. "Ako samo kažete 'ne, hvala' ona neće prestati da vam sipa jelo u tanjir", objašnjava urednik indijskog izdanja Hafington posta. 

"Treba žustro da se usprotivite, po mogućnosti uz mahanje ruku ili držanjem za stomak kako bi pokazali da ste siti", naveo je on. 

U Velikoj Britaniji, poželjno je doneti dosta alkohola. "Jedna flaša nije dovoljna", kaže novinar Kris Jork i podseća da se od gosta očekuje da uzvrati poziv. 

"Kada ste u Italiji, nikad, baš nikad, nemojte tražiti kašiku da s njom jedete špagete ili neku drugu testeninu, osim ako vam nisu poslužili čorbu minestrone", upozorila je Džulija Belardeli, dodajući da nije lepo ni ostavljati hranu u tanjiru. 

"Potrudite se da sve pojedete. Život je i onako previše kratak da biste držali dijetu", zaključila je ona. 

U Kanadi ćete pokazati da ste lepo vaspitani ako na kraju obroka pomognete domaćinima da raspreme sto. U ovoj zemlji se i tako veče najčešće završi u kuhinji. 

Nemci od vas očekuju da dođete na vreme: zakašnjenje duže od 15 minuta biće shvaćeno kao znak nepoštovanja. 

Zaboravite na klišee

U zemljama Magreba, bilo da je reč o Maroku ili Tunisu, nemojte donositi vino, osim ako niste sigurni da vaš domaćin pije alkohol. 

"To može da bude shvaćeno kao uvreda. Bolje je kupiti nešto slatko ili poneti neki specijalitet iz vaše zemlje koji se ne može naći na domaćem tržištu", savetuje urednica magrebskog izdanja lista Hueida Anuar. 

"I zaboravite na klišee. Osim Beduina, i to onih u zabačenim predelima, niko više ne jede kuskus rukama. Koristite kašiku!", poručila je ona. 

U Grčkoj je poželjno doneti flašu alkoholnog pića, tortu ili cveće, najbolje u saksiji, koje će naći svoje mesto na terasi ili u dvorištu. 

Španci uvek zakazuju večeru u 21 čas ili čak kasnije. "Nikada, baš nikada, nemojte nekog zvati ranije", ističe novinarka Marija Sanča. "Svi će mnogo piti tokom cele večeri, ali je najvažnije da razgovor nikako ne zamre. Ukoliko nastupi tišina duža od 10 sekundi, smatraće se da je veče propalo", dodala je ona. 

Kada ste u Brazilu, gost nikada ne treba da dođe na vreme, osim ukoliko mu to domaćin nije izričito naglasio. "Kašnjenje se ne smatra uvredom, a ako dođete na vreme postoje velike šanse da zateknete domaćine u pižami ili kako pripremaju jelo", naveo je novinar Jone Agijar. 

"Posle izvesnog vremena, gost može da se ponaša kao kod svoje kuće, da otvori frižider i uzme šta mu je volja, ali je zato poželjno da pomogne pri kuvanju, pospremanju i pranju sudova posle večere", kazao je on. 

Prilikom ulaska u južnokorejski dom neophodno je izuti se i s nekoliko reči pohvaliti uređenje kuće ili stana. I u slučaju da jelo nije po njegovom ukusu, gost treba reći da je odlično i potruditi se da sve pojede. 

Najvažniju stvar koju treba zapamtiti kada ste u Argentini je da nikada ne odete pre nego što popijete kafu. 

Kada vas Meksikanci pozovu na večeru znajte da ćete jesti kao da je sutra smak sveta. U ovoj zemlji okupljanja dugo traju. "Čak i kada je jako kasno i kada su svi već pospani, niko neće poželeti da ode. Roditelji obično stave decu da spavaju na trosedu", rekla je novinarka Sonja Ramires. 

Na Kubi je na ceni osmeh: "Nasmešite se, čak i ako je juče neko umro", objašnjava Iranija Lusardo. (b92.net)