Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Oktoberfest: Saveti za dobar provod

Magazin / Saveti
Objavljeno 09.12.2014

Traje duže od dve nedelje, najveći je na svetu, a u centru pažnje su pivo, bavarske nošnje, gastronomske pikanterije, parade i ringišpili. Da, to je Oktoberfest.

Minhenski Oktoberfest je najveći festival te vrste na svetu, a svake godine krajem septembra i početkom oktobra poseti ga više od pet miliona ljudi. Pogledajte našu ponudu za Oktoberfest 2014, a onda pročitajte nekoliko saveta kako da se što bolje i opuštenije provedete na ovoj pivskoj manifestaciji.

Najbolje doba za posetu?

Većina šatora je otvorena od 10 sati prepodne do 22.30 (od 9 ujutru subotama i nedeljama). Prilično je posećen tokom vikenda; lokalni žitelji obično svrate tokom nedelje.

U koji šator otići?

Kako biste dobili jedan potpuniji osećaj, idite svaki put u drugi šator (postoji ih 14 ukupno): probajte da posetite Hackerbräu (istaknut sa bavarsko plavom i belom bojom) i Winzerer Fähndl (predstavljen kao pivska bašta).

Augustiner Festhalle šator je umerenijeg ritma i popularan je kod porodica, naročito utorkom. Najveći šator je Schottenhamel sa 10.000 mesta gde se prvo pivo sezone sipa uz aplauz i navijanje. Najmanji je Glöckle Wirt, sa samo 98 mesta i njegovi zidovi su okićeni tradicionalnim instrumentima, pomagalima za kuvanje i slikama.

Da li treba rezervisati mesto u šatoru?

Bilo bi dobro, naročito za one popularnije – i najbolje je obratiti im se direktno (putem vebsajta Oktoberfesta).

Da li ste za pivo?

Pivo koje se služi dolazi isključivo iz minhenskih pivara poput Augustiner, Paulaner i Spaten pivara. Najpopularnije pivo je vrste nalik lageru – Helles. I nema polumera: pivo se služi u jednolitarskim kriglama (nemački – Maß) koje nose „krčmarice“ – po nekoliko njih odjednom (čak i 12 odjednom!!!). Cena jednog litra će se ove godine po prvi put popeti iznad 10 evra – ali neće vam biti potrebno toliko puno krigli. Ukoliko želite da se polako zagrevate tražite Radler (pivo sa limunadom).

A čime upiti pivo?

Tipično, sa pola pečenog pileta uz gigantsku perecu, ili Bratwurst-om (pečene kobasice), svinjskim kolenicama, sveže dimljenom ribom i mnoštvom đakonija od đumbirovog hleba. Ranoranioci će možda poželeti da probaju autentični bavarski doručak - Weisswurst (bele barene kobasice od govedine služene sa slatkim senfom).

Šta ako ne volite pivo?

Ukoliko ne volite pivo Oktoberfest možda i nije baš najbolje mesto za vas. No, Weinzelt (vinski šator) je mesto gde možete da odaberete između više od 15 različitih vrsta vina (a ima ih nekoliko zaista sjajnih, naročito onih koja dolaze iz Frankonije) i između više različitih vrsta Sekt-a (penušavog vina) i šampanjca. Bodo’s Cafe je šator gde možete pronaći mnoge vrste kolača i peciva (uključujući i štrudle) koje ćete pojesti uz kafu ili ako je to doba dana, koktel.

Ima li još nečega osim hrane i pića?

Verovali ili ne, Oktoberfest je okrenut i porodicama – uz mnoštvo ringišpila, tobogana i drugih različitih vrsta „vožnji“ te galerija za gađanje, deci sigurno neće biti dosadno. Većina šatora nudi tradicionalnu bavarsku muziku, a neki poput Bodo’s Cafe-a nude i žive svirke.

Sprechen Sie Bayerisch?

Bavarski (ili Bayerisch) je samostalan jezik. Postoji nekoliko termina koji će biti od koristi: O’zapft is! (“Otvoreno je” – fraza koju izgovara gradonačelnik Minhena prilikom otvaranja prvog pivskog bureta i početka pijenja), Oans–zwoa-drei-gsuffa („Je’n, dva, tri, na iskap!”) i I mog di („Volim te/Sviđaš mi se“). Više izraza možete pronaći na sajtu Oktoberfesta. (Izvor: top-shop.rs)