Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Ne objavljujte boarding pass na društvenim mrežama!

Magazin / Saveti
Objavljeno 03.10.2017

Ukoliko objavite fotografiju svog boarding pass-a (propusnice za ukrcavanje u avion) na Facebook-u ili Instagram-u, postoji velika šansa da vam neko hakuje, preuzme nalog!

Poenta je u barkodu. Ako neko vidi barkod - dovoljno je da se barkod očita. Haker ode na sajt avio prevoznika i unese referencu rezervacije pravo u polje za unos. Odmah može da vidi sve putnikove podatke i da ih promeni po želji.

Haker lako može da sazna putnikov datum rođenja a samim tim i da prođe provere avio kompanije. Može da produži boravak putnika ili da ga ošteti na neki drugi način.

Na Facebook-u ili Instagram-u možete pronaći dosta objavljenih fotografija boarding pass-ova jer ljudi vole da se pohvale kad putuju avionom.

Neki putnici pokušavaju da budu pametni i zamrljaju imena i ostale detalje ali ostave bar kodove "na izvol'te".

Bar kodovi se mogu naći i na "zaboravljenim" propusnicama za ukrcavanje u avionu ili drugim mestima.

Korisnici često objave podatke za koje ne znaju šta znače, pošto, na prvi pogled, nije moguće da vide šta su podaci ili čemu služe. Neko može te podatke da iskoristi za štagod. U najgorem slučaju, da preotme nalog.

Budite veoma pažljivi sa podacima koje objavljujete.

Kada niste sasvim sigurni šta su podaci na slici ili skrinšotu koje objavljujete na nekoj društvenoj mreži, možete sakriti podatke crnim pravougaonikom ili drugim oblikom (samo zamućenje možda neće biti dovoljno), ili možda ne objavljujte podatke uopšte.

Kada pravite odgovore za bezbednosna pitanja morate da lažete. Možete da "upamtite" odgovore u upravljaču lozinkama, kao i vašu lozinku. I ne ostavljajte boarding pass-ove u avionu ili na nekom drugom javnom mestu.