Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Lepo ponašanje u inostranstvu

Magazin / Saveti
Objavljeno 18.11.2015

Dobra je ideja da probate raznu hranu i piće svuda po svetu, ali ne zaboravite na lepo ponašanje.

Ako stvarno želite da budete deo domaće ekipe dok ste na putovanju, napravite podsetnik osnovnih pravila ponašanja za stolom.

Koreja
Bez obzira na činjenicu da ste gladni kao vuk, uvek sačekajte da najstariji muški član domaćinstva da zeleno svetlo i otpočne gozbu. Jednostavno, morate odoleti hrani pre toga. Ako vas stariji ponude pićem, čašu prinesite držeći je obema rukama!

Japan
Šta nam je svima prva asocijacija pri pomisli na kinesku ili japansku hranu? Odgovor je lak, pa naravno - štapići za jelo! Zapanjiće vas saznanje da se u Japanu dodavanje hrane svojim štapićima drugoj osobi smatra nepristojnim, s obzirom na pogrebni budistički običaj po kojem se ostaci kremiranog tela štapićima dodaju među članovima porodice, piše Donesi.com.

Čile
U Čileu se ništa ne jede rukama, baš ništa! Dodirivanje hrane rukama smatra se jako nepristojnim. Pitate se šta bi se moglo desiti kada bi nas videli kako upravo na taj način uživamo u tradicionalnom indijskom pirinču i sambaru? Pa, ova jela ćemo sigurno i dalje jesti prstima jer su tako definitivno ukusnija.

Kina
Ako u Kini domaću azijsku testeninu noodles jedete štapićima, budite sigurni da ne pokazujete istima na nekoga. Ukoliko budete nespretni pa slučajno ovo uradite, znajte da ćete razočarati domaćina koji će se svakako osetiti nedovoljno ispoštovanim.

Arapske zemlje
Ovo bi levorukima moglo pasti teško! Ako vas put nanese u arapske zemlje, posebnu pažnju obratite na to kojom rukom ćete jesti! Leva ruka se u ovim delovima sveta povezuje sa telesnim funkcijama i stoga smatra "prljavom", te je zato bolje ne koristite dok jedete.

Italija
Pravi fanovi čudesnih pica i pasti sigurno će uživati kada se nađu na italijanskom tlu. Ali, jedno morate da znate: nikada nemojte zatražiti sos pre nego što probate svoju picu jer ćete u suprotnom sigurno razbesneti kuvara!

Tajland
U momentu kada ugledamo hranu sve što želimo je da jednostavno u njoj i uživamo. Sačekati i delić sekunde, a ne navaliti na hranu, graniči se sa nemogućom misijom. Ali, na Tajlandu, viljušku nikada ne stavljajte direktno u usta. Koristite je samo da biste njome hranu stavili na kašiku.

Tanzanija
E, ovo pravilo bismo mogli okarektirisati kao najčudnije jer, tačnost je dobra stvar, zar ne? Da, ali ne i u Tanzaniji! Ukoliko se pojavite na vreme, računajte na to da ćete uvrediti domaćina! Zato, koliko god vam to čudno zvučalo budite učtivi i pojavite se sa oko 20 minuta zakašnjenja. (mondo.rs)