Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Koliki bakšiš je idealan bakšiš?

Magazin / Saveti
Objavljeno 14.05.2015

Negde ćete uvrediti konobara ako ga ne nagradite posle dobrog posluženja, ali negde ćete ga uvrediti ako mu ponudite novac.

Negde ćete uvrediti konobara ako ga ne nagradite posle dobrog posluženja, ali negde ćete ga uvrediti ako mu ponudite novac. Kako ne biste pogrešili sa bakšišem, evo kratkog vodiča.

 

Francuska

U restoranima i kafićima obično se daje bakšiš 10-15 odsto od iznosa računa. Ostavlja se na stolu, a naziva se „purboar“. U hotelima se bakšiš ne ostavlja, ali ostavlja se u taksijima, gde je običaj taksistu častiti sa 10 odsto. 

 

Italija

U restoranima nije obavezno dodavanje jer se na račune takoreći stavi već unapred, a naziva se „coperto“. Naravno, ako ste izuzetno zadovoljni, konobar se neće buniti kojim evrom na stolu. U kafićima za bakšiš postoje uglavnom kasice na šanku. Što se hotela tiče, u redu je častiti sobaricu sa 5 evra ako ostajete nedelju dana. 

 

Španija

Kad jedete napolju, nastojite da ostavite 10-15 odsto viška. Nemojte ostavljati nipošto nekoliko desetina centi, s obzirom da se to smatra uvredljivim. U taksiju se cena zaokruži na prvu višu okruglu cifru. 

 

Turska

U restoranima bar 10 odsto, a smatra se vrlo nepristojnim otići bez ikakve napojnice. Sobarici i nosaču se daje bakšiš od jednog evra, a u taksijima kao i u Španiji. 

 

SAD

Posle ručka, večere ili nekog drugog obroka, svakako ostavite bakšiš 15-20 odsto jer su plate konobara vrlo niske, i praktično stvarno žive od bakšiša. Nosaču prtljaga se daje dolar-dva po odnesenom koferu, a sobarici isto toliko po danu. U taksiju je uobičajeno ostaviti 15 odsto. 

 

Kina i Japan

Ovde bakšiši ne postoje - davanje bakšiša u hotelu koji ne pripada nekom međunarodnom lancu smatra se čak i uvredljivim. Ipak, u kineskim turističkim centrima možete ostaviti 10 odsto, a takođe častiti i sobaricu. U Japanu ne ostavljajte novac, već se radije odužite sitnim poklonom. (punkufer.rs)