Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Kako da vas (ne) prevare

Magazin / Saveti
Objavljeno 10.12.2014

Puno vam se puta čini da ste sigurniji kada putujete nego kada se nalazite u sopstvenom gradu. Međutim, to uopšte ne mora da bude istina, osim ako ne živite u Kolumbiji ili Kongu - postoje opasnosti kojih morate biti svesni u svakom delu sveta.

Pročitajte, upamtite, i uvek imajte na umu da budete pažljivi sa svojom imovinom, svet je pun svakakvih ljudi... 

Lažni policajci 

Uz lažne policajce, koje preplašite traženjem njihove značke, ovo u nekim zemljama rade i pravi policajci. Uporno pregledaju vaš pasoš kako bi pronašli nekakvu grešku s vašom vizom. Kad vam je i pronađu, ili ne pronađu, nude vam da platite kaznu u kešu, direktno njima i sve će biti u redu. Ako ostanete pribrani i ponudite da taj problem rešite kod njih u stanici, sigurno ćete ih uplašiti, a greške će trenutno nestati. 

Super cene za nakit 

Puno puta se može desiti da vas na ulazu u tržni centar neko ponudi zlatnim, srebrnim ili dijamantnim nakitom po fenomenalnoj ceni, koja je toliko primamljiva da biste odmah kupili nekoliko komada. Razmislite još jednom. Postoje pravi trgovci nakitom koji nikada svoju robu ne nude na ulazima ovakvih centara, kao i šverceri koji žive od naivaca. 

Taksi 

Vozači taksija će iskoristiti svaki trik samo da vam nabiju cenu. Bilo da se radi o nekoj taksi koju putnik mora da plati, ili da se radi o tome da vas voze kroz razne uličice samo kako bi povećali cenu. Oni će učiniti sve da iznos vožnje bude veći. Koristite samo licencirane taksije. A ako nema licenciranih, onda probajte da unapred dogovorite cenu, i platite tek kad vas dovezu na cilj. 

Tajmšer 

Šetate ulicom i zaustavi vas naočit mladić koji vam nudi tiket uz pomoć kog možete osvojiti neku od vrednih nagrada - majicu, novac ili čak putovanje. Vi ogrebete tiket, i gle čuda, osvojili ste vrednu nagradu. Sve što morate učiniti jeste da sednete s mladićem u auto i odvezete se do hotela po svoju nagradu. Ako vam do ove tačke još nije ništa sumnjivo onda morate proveriti svoja čula. Jer sigurno ništa niste osvojili. Na kraju će vas odvesti u hotel, zatvoriti u sobu s drugim turistima i održati vam prezentaciju o tajmšer apartmanima. Još ćete na kraju biti prisiljeni da kupite jedan. 

Restoran je zatvoren 

Sigurno ste se našli u situaciji kad ste seli u taksi i rekli vozaču da vas odvede u željeni restoran na večeru. Uprkos tome što ste vi pre nekoliko dana napravili rezervaciju, vozač vas uverava da taj restoran ne radi. Naravno da će vam pokušati prodati svakojake priče jer dobijaju proviziju po dovedenom gostu. Ne dajte se smesti i insistirajte na tome da vas odvede u tačno određeni restoran. 

Prevara skuterima 

Uvek vam je bila želja da iznajmite skuter i vozite se po prirodi i uživate u njenim lepotama, kad se najednom iznajmljeni skuter - iznenada pokvari. Nazovete iznajmljivača koji ljubazno dođe po vas i motor i odvede vas do servisera. Serviser uredno nabije cenu, a vlasnik skutera insistira da vi platite štetu. Druga mogućnost. Iznajmili ste skuter, ostavili svoj pasoš kod iznajmljivača i dobili ste jedan primerak ključa, a iznajmljivač je sebi ostavio drugi. Vi odlutate, zaključate skuter i odlučite da se odmorite na predivnoj plaži. Nakon povratka s plaže vidite da vam je skuter ukraden. Hoće to... Insistirajte na tome da vam daju sve ključeve, i uvek imajte sa sobom kopiju pasoša kako biste izbegli neugodnosti. 

Prevare u klubu 

Prilazi vam lepa devojka i uz razgovor ju pozovete na piće. Uredno sedate za sto i svako naručuje za sebe. Razgovor teče i teče, a isto tako i pića. Na kraju ostajete sami s povećim računom koji naravno morate sami platiti. Uvek imajte na umu da većina ovih devojaka radi za barove i klubove i masno su plaćene za to da vas nateraju da im kupite skupa pića. 

Hotelske prevare 

Prvo i osnovno - hotel se plaća na odlasku, kako ne biste unapred platili sobu koja na slikama izgleda fenomenalno, a unutra je čisti užas. Standardi se moraju poštovati, a pravila bi trebalo da važe za sve jednako. Međutim, često hotel s četiri zvezdice u Nemačkoj nije isto što i hotel s četiri zvezdice u Bangkoku, tako da se spremite na nešto manje luksuza. 

Menjačnica na putu 

Čovek na sred glavnog trga menja 20% povoljnije nego menjačnica? To se jednostavno ne dešava. (dnevnik.hr)