Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Kako da izbegnete zamke za turiste

Magazin / Saveti
Objavljeno 05.12.2014

Sumnjive rasprodaje, lažni devizni kurs u menjačnicama, samo su neke od zamki u koje često 'upadamo' na putovanjima. Pročitajte kako da ih izbegnete.

Odlučili ste da iznajmite skuter i obiđete mesto vozajući se okolo. Ova ideja, od zabave može da se pretvori u pravi problem ako vam se skuter pokvari tokom vožnje. Zaposleni u firmama za iznajmljivanje motora često će vam tražiti da platite troškove popravke, koja zna da košta i tri puta skuplje od realnog iznosa troškova. Pre nego što odete u obilazak, slikajte motor, nikako ne iznajmljujte vozila od agencija koje imaju ugovor sa hotelom i proverite koje troškove pokriva osiguranje.

Kao turisti, uglavnom ne možemo da izbegnemo menjačnice na putovanjima, zbog čega se zaposleni na tim mestima ponekad služe prevarama. U mnogim gradovima koji imaju dosta turista, menjačnice, uglavnom one koje se nalaze u centru grada, prikazuju lažni devizni kurs. Umesto pitanja "koji je kurs", pitajte ih koliko ćete novca dobiti za određenu sumu koju želite da zamenite. Razlog za sumnju će biti ako vam samo prstom pokažu na kursnu listu.

Ako se nađete na Grand bazaru u Istanbulu, trgovci će vam ponuditi čaj od nane kako biste se osvežili. Iako ovo izgleda kao lep i ljubazan gest, očekujte da, dok pijete čaj, pokušaju da vam prodaju "unikatnu, vek staru" vazu ili neku sličnu stvar. Tom prilikom, imajte na umu da se antikviteti ne prodaju u suvenirnicama.

Cene u radnjama istog brenda razlikuju se od zemlje do zemlje. Ukoliko putujete samo zbog šopinga, sačekajte finalne rasprodaje krajem sezone. Ako putujete turistički ali ipak poželite da zavirite u neku radnju, odvojite vreme da proverite gde kupuje lokalno stanovništvo ili malo istražite na Internet forumima.

Turisti gotovo da ne mogu da prođu nezapaženo od strane lokalnog stanovništva, a taksisti kao da mogu da ih "namirišu". Kada prepoznaju stranca, taksisti će neretko voziti dužim putem kako bi vam naplatitli više. Kako biste izbegli ovu prevaru, vozite se samo licenciranim taksi vozilima ili dogovorite cenu vožnje pre nego što krenete, ali nikako ne plaćajte unapred. (24 sata)