Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Kad ste u Italiji - ponašajte se kao Italijani

Magazin / Saveti
Objavljeno 14.08.2015

Ne budite turista u Italiji - ponašajte se kao da ste Italijani da bi izbegli nepotrebne stresove i troškove.

Pročitajte šta ne bi trebalo da radite bilo gde u Italiji i kako da prođete bez "turističkih grehova".

- Svako mesto u Italiji ima duomo - crkvu, a da biste ušli unutra potrebno je pokriti ramena. Zbog toga je korisno leti uvek nositi maramu u tašni. Muškarce u Vatikan i mnoga druga mesta ne primaju u šortsu.

- Parkiranje u Italiji uvek je stresna situacija, pa je dobro znati gde i kada sme da se parkira. Kazne su velike, i ukoliko se ne plate u policiji, vozača dočekaju na granici. Najsigurnije je tražiti parking obeležen plavom linijom, na automatu platiti i papirić staviti na šoferšajbnu. Bele linije označavaju besplatan parking, ali se retko viđaju. Žute linije namenjene su hendikepiranima, a roze trudnicama.

- Na satelitsku navigaciju u principu ne treba previše računati, jer često može da zakaže na sporednim putevima.

- Većina radnji u turističkim mestima radi dvokratno, osim svetskih brendova. To znači da se zatvaraju u 12.00 i otvaraju u 16.30. U to vreme svi ručaju, pa je najbolje da i turisti to urade, jer se restorani posle toga zatvaraju do večere.

- Italijani ne govore dobro engleski, naročito na jugu. Zbog toga je korisno poneti mali rečnik s najčešćim rečenicama ili naučiti najpotrebnije reči poput “sinistra” - levo, “adestra” - desno.

- Ko misli da će za dva dana u Rimu videti Vatikan, ući u Koloseum, slikati se na Španskim stepenicama, piti kafu na trgu Navona i šopingovati - stvarno je optimista. Karte za Vatikan i Koloseum treba nabaviti preko interneta ili ih kupiti uz kartu za autobus “hop-on, hop-of” i Forum. Redovi su ogromni.

- Ko putuje u Veneciju ne treba ni da pomišlja na gondolu, osim ukoliko ne planira veridbu. Naime, kratka vožnja košta od 65 evra po osobi, a ukoliko gondolijer zapeva, cena “skače” na 90 evra.

- Kada u restoranu piše “lokalna jela”, to znači da služe hranu iz tog kraja, a ne italijanska jela, kako turisti zamišljaju. Recimo, lokalno jelo u Đenovi je pesto, u Napulju pica, u Bolonji sos bolonjeze, u Milanu rižoto, u Rimu špagete karbonara, na Siciliji pasta norma... Nekada su se Italijani šokirali kada turisti traže kečap, a danas ga daju bez suvišnih komentara. Međutim, mešanje parmezana i morske hrane i dalje je greh. (novosti.rs)