Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Ako putujete: Neobični običaji

Magazin / Saveti
Objavljeno 12.07.2016

Lokalni običaji često mogu da iznenade turiste, pa su na portalu "Fly To Dubai" objavljeni neobični običaji sa ciljem da upute putnike na lepo ponašanje...

Ukoliko putujete u Grčku treba da imate na umu da većina toaleta ima loše kanalizacione cevi i toalet papir ne može da ode kada pustite vodu.

Za Amerikance je tipično da traže bakšiš gde god da krenete - od konobara do hotelskog osoblja. Očekuje se da na restoranske račune dodate između 15 i 25 odsto bakšiša.

U Južnoafričkoj Republici morate pojesti ono što vam se da jer se negiranje može shvatiti kao znak nepoštovanja i može uvrediti lokalce. Lokalna plemena počastiće vas specijalnim jelom koje se neretko sastoji od insekata ili organa životinje.

One koji putuju u Istanbul savetuju da ponesu čepiće za uši jer bi ih svako jutro vrlo rano mogao probuditi zvuk ezana koji se širi Istanbulom iz velikog broja džamija. U Poljskoj ćete morati da plaćate odlazak u toalet pa pripremite uvek sitan novac.

U Kini ne važi zapadna politika "pojedi sve s tanjira". Ukoliko to uradite, domaćin će misliti da želite još hrane i može se uvrediti.

Ako koristite voz kao prevozno sredstvo u Indiji morate biti spremni na tuču pri ulasku u voz. Međutim, ostatak vožnje biće prijatan jer su veoma kulturni i izviniće vam se ako vas slučajno dotaknu.

Meksikanci su vrlo srdačni ljudi pa nemojte da vas iznenadi ako vam se neki od njih "unese u lice" dok budete razgovarali. Dok se u Engleskoj ili Nemačkoj to smatra napadom, Meksikancima je to izraz prijateljstva.

Francuzi vole da se ljube i prilikom svakog pozdravljanja poljubiće vas dva puta u obraz. Za razliku od većine zemalja, u Bugarskoj pomeranje glavom levo-desno znači "da", a gore-dole znači "ne".

Pre nego što spakujete kofere, dobro se raspitajte o zemlji u koju idete i njenim običajima kako bi vam odmor bio što prijatniji. (Klix)