Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Velika Britanija

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Velika Britanija je ostrvska država na severozapadu Evrope, članica Evropske unije, koju čine Engleska, Vels, Škotska i Severna Irska. Sedište je u Londonu.

Britanija ima kopnenu granicu sa Republikom Irskom, a okružena je Severnim morem, kanalom Lamanš, Irskim morem i Atlantskim okeanom. Najvažniji gradovi su Birmingem, Lids, Glazgov, Šefild, Bredford, Liverpul, Edinburg, Mančester, Bristol, Kardif, Koventri, Lester, Belfast, Notingem i drugi.

Klima je umerena, sa blagim dugim zimama i toplim letima. Sneg retko pada, ali je lagana kiša česta.

Najpoznatiji Britanci svih vremena su Čerčil, Njutn, princeza Dahana, Darvin, Šekspir, The Beatles, kraljice Elizabeta I i Elizabeta II, Orvel, Kromvel, Nelson, Tolkin, Dikens, Agata Kristi, Bajron, Hičkok i mnogi, mnogi drugi.

Najviši vrh je Ben Nevis u Škotskoj (1343 m), najjači industrijski grad je Birmingem, a London je, naravno, jedna od najposećenijih turističkih destinacija sveta. London ima najveći i najstariji metro na svetu.

Među šezdesetak aerodroma u Britaniji, najveći je Hitrou - sa više od 60 miliona putnika, a u vrhu su i londonski Getvik, i aerodromi u Mančesteru, Birmingemu i Glazgovu. Jedna od najpoznatijih avio kompanija na svetu je British Airways.

Britaniju godišnje poseti tridesetak miliona turista. Fantastičnu turističku ponudu predvodi London i njegovi muzeji, parkovi, spomenici, galerije, pozorišta, kulturno-istorijsko nasleđe, pabovi, najmodernije građevine, sve što se tiče kraljevske porodice i druge atrakcije. Među najpoznatijim turističkim destinacijama je Hadrijanov zid, zamak Vorvik, jezero Distrikt, gotska katedrala Daram, dvorac Vindzor, Big Ben i Stounhendž.