Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Urugvaj

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Urugvaj je 'reka raznobojnih ptica', po prevodu imena na jeziku Guarana.

Zemlju često nazivaju i Švajcarskom Južne Amerike usled stabilne demokratije i socijalnih beneficija poput besplatnog obrazovanja.

Urugvaj je preovlađujuće nizijska zemlja, a najviša tačka zemlje sa suptropskom klimom je na nekih 514 metara nadmorske visine. Južna obala Urugvaja izlazi na Atlantski okean. 

Krajem 16. veka Španci su otkrili ovu zemlju koja je do 1811. godine bila deo Ujedinjenih provincija reke De la Plata. Oslobođenjem Montevidea od Španije, Urugvaj je krenuo putem samostalnosti i od Buenos Ajresa, ali je invazija Brazilske imperije omela ove planove. Posle zbunjujućih obrta, sukob je došao do pat pozicije, a država se konačno donekle osamostalila 1828. godine.

Zemlja ima tri miliona stanovnika i deli se na četiri regiona: obalu Atlantika, Rio de la Plata, sever i centar unutrašnjosti. Među najpopularnijim gradovima su Montevideo, Čuj i Kolonija (kolonijalni grad na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine).

U zemlji bogatoj biljnim svetom nalazi se deset nacionalnih parkova od kojih je pet u močvarama na istoku. Gusta mreža reka se sastoji od četiri rečna sliva.