Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Ukrajina

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Država u istočnoj Evropi, Ukrajina, izlazi na Crno i Azovsko more. Graniči se sa Rusijom, Belorusijom, Poljskom, Slovačkom, Mađarskom, Rumunijom i Moldavijom. Glavni grad je Kijev.

Najveći gradovi su, pored prestonice, Harkov, Odesa, Dnjepropetrovsk, Donjeck, Zaporožje, Lavov, Krivi Rog, Mikolajiv i Marijupolj.

Ova zemlja ima raznovrsne geografske i klimatske uslove. U središnjem delu nalaze se stepe sa niskim visoravnima i slivovima reka, a dominiraju reke Dnjepar i Dnjestar. Na serveru su močvare reke Pripjat, a na jugu dva pomenuta mora. Na istoku je sliv reke Donec i Srednjoruska visoravan. Zapad odlikuju prekrasni Karpati sa najvišim vrhom Goverlja (2.061 m), a jug se diči poluostrvom Krim.

Burna istorija odlikuje ovaj prostor, ali i u drugoj deceniji 21. veka nije nimalo mirno na političkoj sceni Ukrajine. Zbog čestih nereda, zemlja je uglavnom turistička nepoznanica. Dosta Evropljana je putovalo u Ukrajinu 2012. na utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu. Glavne zamerke turista su što stanovništvo skoro uopšte ne govori engleski ili nemački.

Zanimljivo je da se jedna od najromantičnijih svetskih destinacija nalazi u Ukrajini! Naime, "Tunel ljubavi", deo privatne železnice kojom se do fabrike dostavljaju drva, u proleće postaje prava atrakcija. Kad olista drveće iznad šina formira se tunel koji oduzima dah. Nalazi se grada Klevana. Ipak, Krim je glavni turistički centar Ukrajine. Iako bez peščanih plaža, Krim se diči vodopadima, planinama, pećinama, ali i botaničkom baštom, istorijskim spomenicima, tvrđavama i posebno dvorcima. Najlepši grad na Krimu je Sevastopolj, "muzej na otvorenom".

Građanima Srbije nije potrebna viza za putovanje u Ukrajinu.