Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Država bogata naftom, Ujedinjeni Arapski Emirati, nalaze se na Bliskom istoku. Emirati su na Arabijskom poluostrvu, izlaze na Persijski i Omanski zaliv.

Državu čine Abu Dabi, Adžman, Dubai, Fudžejra, Ras el Hajma, Šardža i Um al Kajvejn. Graniče se sa Omanom, Saudijskom Arabijom i Katarom.

Većinu teritorije pokriva peščana pustinja. Najveći emirat je Abu Dabi (87% teritorije). Iako je Dubai najveći grad, Abu Dabi je glavni grad. Skoro 90% stanovništva živi u Dubaiju, Abu Dabiju, Šardži i Fudžairi.

Simboli i tradicije islama dominiraju kulturom ove zemlje. U državi vlada tolerancija prema drugim religijama. Pošto veliki procenat stanovnika čine doseljenici iz južne Azije postoji veliki broj restorana i kulturnih objekata i centara drugih zemalja. 

Iako je trka kamila najpopularniji sport, polako se "probijaju" golf, tenis i trke konja, kao i auto-moto sportovi. Fudbalska reprezentacija UAE tri puta je učestvovala na Svetskim prvenstvima. 

Dva grada - Abu Dabi i Dubai - poznati su po svetskim modernim građevinskim čudima, čime i privlače veliki broj turista. Među najvećim svetskim avio kompanijama se nalazi i nekoliko iz UAE: Etihad Airways i Emirates, kao i Flydubai i Air Arabia - najveći low cost avio prevoznik na Bliskom istoku.