Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Turska

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Turska je zemlja u jugozapadnoj Aziji i jednim manjim delom u jugoistočnoj Evropi. Glavni grad je Ankara, a najveći grad je Istanbul.

Turska se nalazi na obalama Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora, što je čini veoma primamljivim turističkim odredištem. Graniči se sa Grčkom i Bugarskom, kao i sa Gruzijom, Jermenijom, Azerbejdžanom, Iranom, Irakom i Sirijom.

 

Najznačajniji gradovi, pored Ankare i Istanbula, su Izmir, Bursa, Adana, Gazijantep, Konija, Antalija, Dijarbakir i Mersin. A najznačajnija turistička mesta Antalija, Istanbul, Belek, Bodrum, Kušadasi, Kemer, Marmaris, Side, Sarimsakli, Didim, Ankara.

 

Azijski deo države je Anadolija, a evropski Trakija. U Egejskoj regiji je turistički najrazvijenije u Turskoj. Pored maslina, ovde se uzgaja i vinova loza. Tu se nalaze i mnogi gradovi iz starogrčkog razdoblja - Troja, Asos, Pergam, Efes, Milet i drugi.

 

Ovo je zemlja gostoljubivih ljudi, kontrasta i raskošne lepote, zemlja u kojoj se prepliću tradicionalno i moderno, sa bogatom istorijom, zemlja koja je idealna za odmor, šoping i zabavu za sve generacije. Osim obale, turskom pejzažu poseban pečat daju i prirodni lokaliteti izuzetne lepote od kojih neke možete da posetite bez obzira na kom se delu obale nalazite. Ova zemlja nudi veliki izbor hotela uz širok spektar porodičnih paketa i vrlo povoljne popuste za decu. Pored poznatih letovališta popularni su i zimski centri, od kojih je najčuveniji Uludag kod Burse, Kartepe i Kartalkaja.

 

Turska ima jedan od najpoznatijih svetskih aerodroma Međunarodni aerodrom Ataturk u Istanbulu koji je baza jedne od najboljih svetskih avio kompanija Turkish Airlines, kao i Star Alliance.

 

Zanimljivosti:

  • Istanbul je jedini grad na planeti koji se prostire na dva kontinenta: Evropi i Aziji.
  • Nojeva barka se, po legendi, spustila na vrh planine Ararat.
  • Prva crkva posvećena Bogorodici je u Efesu.
  • Na teritoriji Turske su bila dva od sedam svetskih čuda (mauzolej u Halikarnasu i hram Artemide u Efesu).
  • Simbol Holandije - lale potiču iz Turske.
  • Homer i Ezop su rođeni u Turskoj.
  • Kafa i ćevapi potiču iz Turske. 
  • Turci više piju čaj od kafe.