Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Tunis

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Afrička država koja se nalazi na severu kontinenta (Magreb), Tunis, izlazi na Sredozemno more. Graniči se sa Alžirom i Libijom, a glavni grad, po kome je država dobila ime je Tunis.

Skoro polovinu teritorije Tunisa prekriva Sahara, ali je ostatak veoma plodan. Ovo je kolevka kartaginske civilizacije i žitnica Rimskog carstva, a danas je država članica Arapske lige, Afričke unije i drugih svetskih i regionalnih organizacija.

Najviši vrh Tunisa je Đebel Čambi (1544 m), a najvažnija reka je Međerda. Najveći gradovi su, pored prestonice, Sfaks, Sus, Keruan, Gebes i Bizert. Keruan je sveti grad za mnoge muslimane, koji čine 99% stanovništva Tunisa. 

Istorijska mesta, muzeji, građevine u glavnom gradu, kuhinja i muzika svedoče o mešanju raznih mediteranskih kultura. Tunis je, pored poljoprivrede najviše okrenut turizmu. Godišnje se održava mnogo međunarodnih značajnih manifestacija a širom sveta poznat je Kartaginski festival. Tuniska kuhinja se bazira na povrću, ovčijem i goveđem mesu (pa i kamiljem), ribi i testeninama. Najpopularnije jelo su špagete sa sosom od paradajza. 

Turisti najčešće dolaze u Tunis čarter letovima i letuju na prelepim mediteranskim plažama. Glavni aerodrom je Tunis-Carthage International Airport (TUN) koji se nalazi u blizini glavnog grada.

Tagovi:    Tunis    Afrika    Država    Destinacije