Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Tajland

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Kraljevina Tajland je država u jugoistočnoj Aziji, na obali Andamanskog mora i zaliva Tajland.

Izvrsna hrana, tropska klima, fascinantna kultura, veličanstvene planine i izuzetne plaže su razlog što je Tajland veoma privlačno odredište. Istorija ovog kraljevstva seže do 1238. godine, a današnja dinastija Čakri se ustoličila sa Ramom I koji je prestonicu preselio u Bangkok.

 

Pored glavnog grada Bangkoka, poznati su i Ajutaja (istorijski grad na Uneskovoj listi Svetske baštine), Čijang Maj (de fakto glavni grad Severnog Tajalnda i srce Lana kulture), Čijang Raj (kapija Zlatnog trougla) i dr. Vredi obići nekada tiho ostrvo Ko Čang (sada je to jedna od glavnih turističkih atrakcija), Ko Lipe (malo ostrvo usred Tarutao nacionalnog parka), Puket, Ko Samet, Ko Samui itd. Brojni vodopadi Tajlanda svojom lepotom ostavljaju bez daha, a svetski je čuvena tajlandska masaža koja se mora probati u izvornom obliku. U svetu sporta se proslavio tajlandski boks.

 

Geografski i kulturološki, Tajland se može podeliti na sledeće regije: Severni Tajland, Isan, Centralni Tajland, Istočni Tajland i Južni Tajland. Klima je mahom tropska - vlažna i topla - sa temperaturama koje se kreću između 28 i 35 stepena Celzijusovih, a ponekad i do 40. podeoka Celzijusove skale (sveže je samo na severnim planinama kada temperatura u zimskim mesecima može da padne i na svega 5 stepena Celzijusovih).

 

Čuven je praznik "Wisakha Bucha" koji slavi rođenje, prosvetljenje i smrt Bude (praznik se nalazi na Uneskovoj listi Svetske baštine).

 

Tri tajlandska međunarodna aerodroma imaju veći promet od deset miliona putnika godišnje. To su dva aerodroma u Bangkoku - Suvarnabhumi (BKK) i Don Mueang (DMK) - i aerodrom u Puketu (HKT).