Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Švedska

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Švedska je nordijska zemlja u Skandinaviji, na severu Evrope. Graniči se sa Norveškom, Finskom, Eresundski most je spaja sa Danskom. Skagerak moreuz je na jugozapadu, Baltičko more i Botnijski zaliv su na istoku. Članica je Evropske unije.

Glavni i najveći grad je Stokholm, a veći gradovi su Geteborg, Malme, Upsala, Linčeping, Vesteros, Erebru, Norčeping, Helsingborg i Jenčeping.

Zime u Švedskoj su hladne, a leta sveža. Ipak, ako se uzme u obzir da je Švedska na severu, ovde je relativno toplo zbog Golfske struje. Na krajnjem severu zemlje, gde su visoke planine, klima je subartička i polarna. Više od 15 % teritorije Švedske pokriveno je vodom, ima 30 većih reka i oko 90.000 jezera.

Standard, red i čistoća vidljivi su na svakom koraku u Švedskoj, a više od 30.000 Srba živi u ovoj zemlji. 

Prelepa nordijska zemlja popularna je turistička destinacija. Stokholm privlači turiste iz celog sveta. To je grad parkova i aleja, najboljih restorana u Severnoj Evropi, sa očuvenim starim gradskim jezgrom i zadivljujućim građevinama. Turisti posećuju i Falun, poznat po Velikoj bakarnoj planini koja je na Uneskovoj listi Svetske baštine. Zanimljivo je da se Geteborg nalazi na veštačkom ostrvu, ali to nimalo ne smeta stotinama hiljada turista koji ga obilaze.

Druga po veličini luka Švedske je Helsingborg u koji se dolazi zbog gradske tvrđave i crkve svete Marije. Abisko je švedsko selo u kom Sunce ne izlazi nekoliko nedelja u decembru i januara, pa je najbolje na svetu za posmatranje veličanstvene polarne svetlosti - Aurore borealis. Ostale atrakcije su kros-kantri skijanje duž nacionalnih parkova i vožnja na zapregama koje vuku haskiji. U obližnjoj Kiruni nalazi se poznati hotel od leda.

Kalmarski dvorac jedan je od najlepših u zemlji. Turisti dolaze i u Karlstad, najosunčaniji grad u Švedskoj sa prelepim starim gradskim jezgrom, a popularno je i najveće švedsko ostrvo Gotland. Vemdalen je na svim svetskim listama najboljih zimovališta idealan za porodične odmore.

Na 37 kilometara od centra Stokholma nalazi se međunarodni aerodrom "Arlanda" (ARN), dok je glavni aerodrom u Geteborgu Landveter (GOT) udaljen 20 kilometara od centra grada.

Zanimljivosti:

  • U većem delu Švedske nema uopšte smeća, pa je ova zemlja primorana da ga uvozi iz inostranstva kako bi nastavila procese reciklaže kojima proizvodi ogromne količine električne energije i goriva.
  • Švedska je prva zemlja u svetu po konzumaciji mleka.
  • Stokholm je najčistiji grad na planeti.
  • Prva Nobelova nagrada dodeljena je 1901. godine u Koncertnoj dvorani u Stokholmu. Do 2012. godine dodeljeno je 863 nagrade..
  • Najpoznatije Šveđanke su Greta Garbo, Ingrid Bergman, Anita Ekberg ali i Pipi Duga Čarapa, a najpoznatiji Šveđani Alfred Nobel, Anders Celzijus, Maks fon Sidou, Ingmar Bergman, a tu je i jedna od najpoznatijih muzičkih grupa u svetu - ABBA. 
  • U Stokholmu je 2013. otvoren muzej posvećem legendarnoj švedskoj grupi ABBA.
  • Proizvodi od drva, uključujući papir, čine gotovo petinu švedskog izvoza. 
  • Godine 1910. Švedska je osnovala prve nacionalne parkove u Evropi. 
  • Zlatna dvorana Gradske skupštine u Stokholmu obložena je sa 19 miliona pozlaćenih pločica.
  • Najstarije živo drvo na planeti je jela stara 9.550 godina koja se nalazi na planini Fulu u Dalaru, u centralnoj Švedskoj.