Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Švajcarska

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Švajcarska je kontinentalna zemlja centralne Evrope koja se graniči sa Nemačkom, Francuskom, Italijom, Austrijom i Lihtenštajnom. Glavni grad je Bern.

Ova savezna republika je neutralna, pa je i domaćin Međunarodnog olimpijskog komiteta, Svetske zdravstvene organizacije, FIFA, Svetske trgovinske organizacije...

 

Nalazi se između Ženevskog i Bodenskog jezera u središnjem delu visokih Alpa i severno od njih. Pored prestonice, najznačajniji gradovi su Cirih, Ženeva, Lozana i Bazel. Klima je umereno kontinentalna, na planinama alpska. 

 

Švajcarska je veoma važna tranzitna država. Zbog geografskog položaja veoma je značajna u međunarodnom saobraćaju. Pored autoputeva i železničke mreže, kroz Švajcarsku teče Rajna koja je spaja sa Atlantikom. Aerodromi u Cirihu, Bazelu i Ženevi su međunarodno važni. Aerodrom Cirih ima više od 24 miliona putnika godišnje, a koristi ga više od 180 svetskih avio kompanija. 

 

Cirih je grad sa najboljim i najvišim standardom života na planeti. Poznat je po bankama, muzejima, klubovima i zlatarama, Muzeju kafe i jednoj od najvećih evropskih tehno žurki - Street Parade (avgust). Najveći svetski sajam umetnosti održava se u Bazelu. U Ženevi je smešteno više od 200 svetskih i nevladinih organizacija pa vrvi od stranaca. Ženevsko jezero je primamljivo kako zbog divne prirode sa pogledom na Alpe, tako i zbog raznih vodenih sportova. Jedno od najpoznatijih letovališta je Montre, u čijoj je blizini dvorac Šijon. 

 

Švajcarska je zemlja satova, čokolade i sireva. Ono što nije opštepoznato da su Švajcarski smislili pored džepnog nožića i rupa u siru i prvi kompjuterski miš.

 

Zanimljivo je da čak 82 planine u Švajcarskoj imaju u visini više od 4.000 metara. Najveći evropski vodopad je na Rajni (Rheinfall), a među najvećim švajcarskim "čudima" je i Materhorn (Alpi - 4.478 m). Švajcarci se ponose glečerom Alešom, Lucernskim jezerom, i mnogim zimovalištima među kojima su Davos, Vengen, Sankt Moric, Verbijer...

 

Švajcarska krilatica je "Jedan za sve, svi za jednog".