Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Srbija

Magazin / Drzava
Objavljeno 09.12.2014

Srbija je kontinentalna država u jugoistočnoj Evropi. Graniči se sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Makedonijom, Albanijom, Crnom Gorom, Hrvatskom i BiH. Glavni grad je Beograd.

Srbija je kontinentalna država u jugoistočnoj Evropi. Graniči se sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Makedonijom, Albanijom, Crnom Gorom, Hrvatskom i BiH. Glavni grad je Beograd.

Srbija se nalazi na Balkanskom poluostrvu i u Panonskoj niziji. Jednim delom ubraja se i u mediteranske zemlje. 

Severni deo zauzima ravnica, a u južnim predelima su brežuljci i planine. U Srbiji je više od 30 vrhova iznad 2.000 metara nadmorske visine, a najviši vrh je Đeravica na Prokletijama (2.656 metara). Najniža tačka je na ušću Timoka u Dunav (28 metara nadmorske visine). Ima mnogo kanjona, klisura i pećina (najpoznatije: Resavska pećina, Ceremošnja i Risovača).

Plovne reke su Dunav, Sava, Tisa, Begej, a delimično i Velika Morava i Tamiš. Veće reke su: Zapadna Morava, Južna Morava, Ibar, Drina i Timok. Najveće jezero je Đerdapsko jezero, zatim Vlasinsko jezero, Perućac i jezero Gazivode. Najveća prirodna jezera su Palićko i Belo jezero. Najveći vodopad je Jelovarnik na Kopaoniku. Najveći i najduži kanjon Srbije i Evrope je Đerdap na Dunavu. Pet najvećih srpskih nacionalnih parkova su Đerdap, Kopaonik, Tara, Šar-planina i Fruška gora.

Najveći gradovi, posle Beograda, su Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Turizam se razvija u nekoliko pravaca: festivalski je trenutno najaktuelniji. Najposećeniji festivali su Dragačevski sabor trubača u Guči, Belgrade Beer Fest i novosadski Exit. Sve više turista dolazi u etno sela, salaše, etno parkove, zatim pedesetak banja. Najpoznatiji planinski centri su na Kopaoniku, Zlatiboru, Staroj planini i Tari.

U Srbiji postoji oko 700 vrsta vina, a najbolji putevi vina su Palić, Fruška gora, Vršac, Smederevo, Oplenac, Negotin, Knjaževac i Župa.

Turistička organizacija Srbije pripremila je program 52 vikenda u Srbiji, među kojima je City-break Beograd jedan od popularnijih u Evropi. Evropski program puteva kulture obuhvata i tri srpska: Put rimskih imperatora, Transromanika i Tvrđave Dunava.

Na listi svetske baštine Uneska iz Srbije su do sada upisani: manastir Studenica, Stari Ras sa Sopoćanima, srednjovekovni spomenici na Kosovu i Gamzigrad - Romulijana. 

U Srbiji, za razliku od ostatka Evrope, ne postoji dan u nedelji kada nema prilike za noćni provod i to za sve generacije, za sve životne i muzičke stilove i za svaki raspoloživi budžet. Posle noćne zabave, do četiri ujutru, odlazi se na roštilj ili burek. Nova godina proslavlja se na glavnim gradskim trgovima. 

Najveći srpski aerodrom je Aerodrom Nikola Tesla (BEG) u Beogradu, baza srpske nacionalne aviokompanije Jat Airways.

Zanimljivosti

 • Hram Svetog Save - jedan je od najvećih pravoslavnih hramova na planeti.
 • Sjenica (poznata i kao srpski Sibir) mesto u kom je izmerena najminimalnija temperatura u Evropi ikada: -39 stepeni Celzijusa.
 • Jat Airways, osnovan 1927. jedna je od najstarijih aviokompanija u svetu, i jedna je od najbezbednijih u istoriji avijacije.
 • Freske u manastiru Sopoćani smatraju se pretečom italijanske renesanse.
 • Deliblatska peščara je najveća kontinentalna peščara Evrope.
 • Arheološki lokalitet Lepenski vir bio je postojbina prve civilizacije u Evropi koja je napravila skulpturu i to pre više od 7.000 godina.
 • Kapela mira u Sremskim Karlovcima je prvo mesto u istoriji na kome su se međunarodni pregovori vodili za okruglim stolom.
 • Slika freske Belog Anđela iz manastira Mileševa prva je slika poslata satelitskom vezom između Evrope i Severne Amerike 1963. godine.
 • Vranjska Banja je banja sa najtoplijom mineralnom vodom u Evropi (do čak 110°C).
 • U Medijani kod Niša doneta je odluka da se Rimsko carstvo podeli na Istočno i Zapadno.
 • Obedska bara, zaštićena davne 1874. godine, predstavlja prvo zaštićeno područje u Evropi i drugo u svetu, svega dve godine nakon proglašenja prvog zaštićenog prirodnog dobra, Jeloustona, za nacionalni park.
 • Miroslavljevo Jevanđelje napisano u 12. veku predstavlja najstariji sačuvani srpski rukopis.
 • Đerdapska klisura je najveća rečna klisura Evrope.
 • Nikola Tesla je jedan od svega 15 naučnika u svetu po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere (Tesla (T) - gustina magnetnog fluksa).
 • Topljenje metala, prvi put u istoriji čovečanstva, počelo je u ataru sela Veliko Laole kod Petrovca na Mlavi, na lokalitetu Belovode, 5.400 godina pre nove ere.
 • Beogradska Arena jedna je od pet najvećih dvorana u Evropi.