Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Slovačka

Magazin / Drzava
Objavljeno 08.12.2014

Slovačka Republika je veoma poželjna destinacija usled prirodnih lepota, žive istorije i izuzetnih mogućnosti za opuštanje.

U ovoj državi se nalazi devet nacionalnih parkova koji ukupno pokrivaju veliki deo zemlje, uključujući i najviši deo Karpata - Visoke Tatre (najviši vrh se nalazi na oko 2600 metara nadmorske visine) - na kojima postoje odlični uslovi za zimske sportove.

Tlo Slovačke je mahom krečnjačko te su brojni izvori i reke u njima usekli pećine (12 je otvoreno za javnost, neke se nalaze na listi Uneska), kanjone i vodopade. Prelepi predeli ne oskudevaju u obeleženim stazama za šetnje. Slovačka je puna mineralnih i termalnih izvora oko kojih su nastali isceliteljski spa centri.

Ljubitelji istorije mogu da se prepuste brojnim dvorčevima i palatama (bilo ruinama, bilo dobro očuvanim i obnovljenim zdanjima). Gotska i barokna arhitektura krasi gradove širom Slovačke, uključujući i glavni grad - Bratislavu. Očuvane su i narodne drvene građevine, poput malih crkava. Ovi predeli su zapravo naseljeni još u ranom paleolitu, a Slovačka (pod tim nazivom i kao nezavisna država) stupa na istorijsku pozornicu 1993. godine.

U ovoj zemlji vlada umerena klima sa sunčanim i (veoma) toplim letima, ali i sa hladnim, oblačnim, vlažnim i snegovitim zimama. Ovdašnju kontinentalnu klimu karakterišu četiri godišnja doba. Uglavnom su južniji delovi topliji tokom leta (temperature prelaze 30 stepeni Celzijusovih), a zime su u severnim delovima hladnije. Zapravo, nije nepoznanica da i u letnjim mesecima sneg pada na slovačkim planinama.

Regije: Zapad, Centar, Istok; gradovi: Banska Bistrica, Banska Štjavnjica, Košice, Njitra (najstariji grad Slovačke), Prešov, Trenčin, Trnava itd. Ostala odredišta: Bardejov (ima očuvani srednjovekovni gradski centar koji se nalazi na Uneskovoj listi Svetske baštine), Bojnice, Ljevoča, Rajecke Tjeplice, zamak Spiš (nalazi se na Uneskovoj listi Svetske baštine) itd.

Najveći međunarodni aerodrom je lpd Bratislave (IATA: BTS).