Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

SAD

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Sjedinjene Američke Države su federalna ustavna republika u centralnom delu Severne Amerike, između Tihog i Atlantskog okeana, ali se država Aljaska nalazi odvojena na severozapadu kontinenta, dok se Havaji nalaze u Tihom okeanu. U sastavu je još nekoliko teritorija i ostrva širom Kariba i Pacifika. Graniče se sa Kanadom i Meksikom. Glavni grad je Vašington.

SAD je treća zemlja po površini i po veličini kopna, kao i po broju stanovnika. Pored izlaza na dva okeana, imaju planinske vence Apalači i Stenovite planine, najveću reku Severne Amerike Misisipi, Veliku ravnicu. Velike reke su i Misuri i Rio Grande, dok su značajna jezera Gornje jezero, Mičigen i Hjuron.

 

Zemlju odlikuje blaga klima, ali i arktička (Aljaska) i tropska (Florida, Havaji). Česti su uragani, tornada i zemljotresi. 

 

Zanimljivo je da u SAD postoji više od 5.500 javnih aerodroma, od kojih je najveći Aerodrom Kenedi (JFK) u Njujorku. Najveći gradovi su Njujork, Los Anđeles, Čikago, Hjuston, Filadelfija, Finiks, San Antonio, San Dijego, Dalas i San Hoze, a turisti ne zaobilaze ni Majami, Indijanapolis, San Francisko, Memfis, Boston, Vašington...

 

Kultura i umetnost SAD su najuticajnije na svetskom nivou. Američka muzika, a posebno džez i bluz, popularna je širom sveta. Amerika je kolevka rokenrola i kantrija. Čuvena fabrika snova Holivud nalazi se u blizini Los Anđelesa. 

 

Studenti iz celog sveta dolaze u SAD, zbog nekog od 4.000 univerziteta, među koji su Harvard i Jejl najčuveniji na svetu. 

 

Najpopularnije turističke atrakcije Amerike su Bela kuća u Vašingtonu, Las Vegas, Ki Vest na Floridi, Nijagara, Veliki kanjon u Arizoni, Menhetn, Disney World u Orlandu, Havaji i Holivud, most Golden Gejt u San Francisku, nacionalni parkovi Jeloustoun i Jozemit, kao i autoput Route 66, "majka svih puteva"...