Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Rumunija

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Rumunija je država u jugoistočnoj i delom u srednjoj Evropi. Izlazi na Crno more, a graniči se sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Ukrajinom i Moldavijom. Članica je Evropske unije.

Glavni i najveći grad je Bukurešt, a veći gradovi su Brašov, Temišvar, Kluž, Konstanca, Krajova i Jaši.

Rumunijom podjednako dominiraju planine, brda i ravničarski teren. Najvažnija je dolina Vlaška, a Karpati dominiraju zapadnim i centralnim delom države, sa najvišim vrhom Moldoveanu (2.544 m). Zemlja je bogata pećinama, a najznačajnije su Valea Rea, Movila i Piatra Altarului.

Veliki deo granice sa Srbijom i Bugarskom čini Dunav, u koji se uliva i Prut. Delta Dunava je druga najveća i najbolje očuvana u Evropi, a deo je Svetske baštine Uneska. Važne reke su i Siret, Olt i Mureš.

Jedina morska luka Konstanca jedna je od najznačajniji u Evropi, jer je najbliža srednjem delu Starog kontinenta. U Rumuniji postoji nekoliko aviokompanija od kojih je najpoznatija i najveća TAROM. Najvažniji aerodrom je "Henri Koanda" (OTP) poznatiji kao Otopeni, kod Bukurešta.

Najkvalitetniji ski-centri su u centralnom delu Rumunije, u okolini grada Brašova, dok su manji na severu, u provinciji Bukovina, kao i na jugozapadu, između gradova Temišvara i Rešice. Najpoznatije zimovalište je Poiana Brašov.

Turistima je Rumunija poznata po starim crkvama i manastirima, etno selima, dvorcima... Transilvanijski zamak Bran glavna je turistička atrakcija ove zemlje, a poznat je po grofu Drakuli. Popularan je i dvorac Peles. U Brašovu se nalazi i gotska Crna crkva, a crkva u selu Biertan je proglašena Svetskom baštinom Uneska. Po Karpatima je popularno planinarenje i vožnja bicikla. 

Zanimljivosti:

  • Najstariji tragovi postojanja ljudi u Evropi su otkriveni u Pećini sa kostima (rum. Peştera cu Oase) koja se nalazi na teritoriji današnje Rumunije. Stari su oko 42.000 godina i predstavljaju najstarije ostatke Homo sapijensa.
  • U Ginisovu knjigu rekorda upisana je rumunska zastava kao najveća državna zastava na svetu od čak 79.290 kvadratnih metara.
  • Fudbalski klub Steaua je prvi iz istočne Evrope koji je osvojio Kup šampiona Starog kontinenta.
  • Rumunski parlament je druga po veličini zgrada na svetu posle američkog vojnog centra Pentagon.
  • Temišvar je prvi grad u Evropi sa električnom rasvetom (1889.).
  • Dvorac Pepeš je prvi evropski dvorac koji je u potpunosti osvetjen strujom. Centralno grejanje u ovom zamku je i danas u funkciji iako datira iz 1888. godine.
  • Prva svetska industrijska rafinerija otvorena je 1857. u Ploeštiju.