Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Republika Irska

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Republika Irska je država koja zauzima pet šestina ostrva Irske, na obali severozapadne Evrope.

Keltska plemena su naselila ovo ostrvo još u 4. veku p.n.e. Invazija Skandinavaca koja je započela u krajem 8. veka je tek u 11. veku prekinuta pobedom kralja Brajana Bora. Invazija Normana je započela početkom 12. veka i gurnula je Irsku u sferu engleskog uticaja - Aktom ujedinjenja iz 1800. godine, Irska je postala deo Ujedinjenog Kraljevstva. Ostrvo se istorijski sastoji od 32 oblasti, od kojih je 26 ušlo u sastav Republike Irske posle sticanja nezavisnosti 1922. godine.

Regioni: Istočna obala i srednja zemlja, Šenon, Jugozapadna Irska, Zapadna Irska, Severozapadna Irska i jezera i Jugoistočna Irska.

Najveći gradovi su Dablin, Kork, Limerik i Golvej. Ostala odredišta: Aran ostrva, Bru Na Boinne, Buren, Dingl poluostrvo i dr. Vredi posetiti Blarnii zamak, Moher litice, Kilkeni, Co. Donegal i dr.

Klima je uglavnom blaga, mada okeanske struje ponekad donesu ekstreme. U Irskoj možete iskusiti sva 4 godišnja doba - u jednom danu - stoga ponesite dovoljno odeće koja odgovara raznovrsnim uslovima. Na zapadu pada više kiše nego na istoku, a postoje i razlike u temperaturama između severnog i južnog dela. Srednja zimska temperatura se kreće između 4 i 7 stepena Celzijusovih, dok srednja leta temperatura tokom dana varira od 14 do 16 stepeni Celzijusovih (uopšteno govoreći, temperature tokom godine retko padnu ispod -5 stepeni Celzijusovih i ne prelaze 25 podeok pomenute skale). Kiše su česte i tokom leta.

Najveći međunarodni aerodrom nalazi se kod Dablina. Kroz Dublin Airport (DUB) 2013. godine prošlo je više od 20 miliona putnika.