Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Portugalija

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Portugalija je država na Iberijskom poluostrvu koja se gradniči sa Španijom i izlazi na Atlantski okean. U sastavu ove zemlje su dva arhipelaga - Azori i Madeira.

Glavni grad ove članice Evropske unije je Lisabon, a veći gradovi su Porto, Braga, Aveiro i Koimbra.

 

Na istoku države prostiru se planine, dok je zapadni deo nizijski. Glavne reke su Težo, Douro i Minjo. Najviši vrh u zemlji je ugasli vulkan Piko na istoimenom azorskom ostrvu, dok na kontinentu dominira Sera de Estrela. Atlantska obala je niska, peskovita i slabo razuđena. Plima i oseka su stvorili estuare, ali i talasi koji se dižu i do deset metara visine. 

 

Zemlja gostoljubivih ljudi, koje nije zarazila prekomerna užurbanost karakteristična za ovo vreme, sve je popularnija turistička destinacija. Portugalija je popularna i zbog tradicionalne muzike fado, posebno varijacije iz Lisabona, ali i vina porta i mateuša. Lisabon, Sintra i Porto su najpopularnije portugalske destinacije, ali Faro, Albufeira, Vijana do Kastelo, Gimaraeš, Braga, Aveiro, Lagos, Evora su takođe veoma uzbudljiva mesta. Najpoznatije plaže su u regiji Algarve.

 

Pored svih lepota koje ima Lisabon, zanimljiv je podatak da su u ovom gradu, po mnogim anketama, najbolji hosteli na planeti. Na tridesetak kilometara od prestonice je Sintra, gradić u koji turisti dolaze tokom cele godine da bi se divili palatama, crkvama, muzejima, fontanama. Porto je grad fudbala, butika, restorana, plaža i diskoteka, ali je obavezna poseta Gradskoj katedrali, crkvi Klerižos i mnogobrojnim vinskim podrumima. Studentski grad pedesetak kilometara od mora, Koimbra, jedan je od urbanih centara Portugala, a ljubiteljima golfa zanimljiv je podatak da je čak četrnaest portugalskih golf centara uvršteno među sto najboljih svetskih terena. Gimaraeš je 2012. godine bio Evropska prestonica kulture.

 

Iako je lisabonski aerodrom Portela glavni, popularni su i aerodrom Pedras Rubras u Portu i aerodrom Faro, u pokrajini Algarve. I Madeira i Azori, kao popularne turističke destinacije, imaju svoje aerodrome.