Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Oman

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Sultanat Oman je se nalazi na krajnjem istoku Arabijskog poluostrva. Zemlja ima dve eksklave: poluostrvo Musandam i Mada.

Do 1970. godine je Oman je bila veoma nerazvijena zemlja, zatvorena za posetioce. Od tada, obrazovanje, javni radovi i turizam su se razvijali u zemlji, što je Oman povuklo napred.

Najstarije poznato naselje u Omanu datira još iz kamenog doba. Sumerske tablice govore o zemlji Magan, nazivu koji se odnosi na stare rudnike bakra u Omanu. Sadašnji naziv zemlje, po verovanju, potiče od naziva arapskih plemena koja su došla u ove predele iz Jemena. Od 6. veka pre nove ere, pa do dolaska islama, ovom teritorijom su vladali Persijanci.

Pustinjski teren stvara tropsku klimu u Omanu. Leta su vrela, ali i vlažna, sa dnevnim temperaturama od oko 38 i noćnim temperaturama od oko 29 stepeni. Zime su nešto manje tople, kada dnevna temperatura ne prelazi 24 stepena, a noćna ne pada ispod 16. podeoka iste skale.

Regioni: Sever, Centar, Zufar (Dhofar) i Rub al Hali. Gradovi: Maskat, Bahla (nalazi se na Uneskovoj listi Svetske baštine), Baraimi, Ibra, Matrah, Nizva, Salalah, Sohar, Sur itd. Ostale destinacije: Hadžar planine, Mada, Masira ostrvo, Musandam poluostrvo, Vahiba dine itd.

Zemlja je poznata po istorijskim utvrđenjima koje spadaju među najupečatljivije znamenitosti - više od 500 tvrđava i kula mame turiste iz svih krajeva sveta.

Najveći međunarodni aerodrom je Muscat International Airport (IATA: MCT).