Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Novi Zeland

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

U blagoj senci Australije nalazi se Novi Zeland. Potpuno bezrazložno!

Na severu vlada suptropska klima tokom leta, dok unutar kopna, u alpskim oblastima Južnog ostrva, temperatura zimi može padne i na minus 10 stepeni Celzijusovih. Većina naselja je na obali gde vladaju blage temperature.

Kako idete južnije, temperatura se snižava. Najtopliji meseci su januar i februar, a najhladniji je jul. Tokom leta, maksimalne temperature variraju između 20 i 30 stepeni Celzijusovih, a zimi između 10 i 15 stepeni Celzijusovih. Zemlja u Pacifičkom okeanu ima geotermalne oblasti s toplim izvorima, fine peščane plaže uz neravnu obalu, planinske vence sa glečerima, plodne ravnice i raznovrsni biljni i životinjski svet.

Novi Zeland ima bogatu i očaravajuću istoriju koja predstavlja mešavinu kultura Maora i Evropljana. Pre više od 1000 godina su Maori na kanuima došli na Novi Zeland. Holanđanin Abel Tasman je prvi Evropljanin koji je naišao na ovu zemlju, ali su Britanci ti koji su je načinili delom svoje imperije. Sporazum između Maora i Britanaca iz 1840. godine je označio uvođenje britanskih zakona na Novi Zeland. Zgrada u kojoj je sporazum potpisan je očuvana i još je svojevrsna atrakcija (Waitangi Treaty Grounds).

Zemlja je puna istorijskih mesta Maora i njihovog blaga (taonga). Prelepe zgrade iz kolonijalne ere krase ovdašnje gradove, a šetnja kroz bilo koji od njih prikazuje raznovrsnu i očaravajuću zemlju. Više od četiri miliona ljudi živi u ovoj zemlji, a glavni grad Velington ima više od 400.000 stanovnika i ako ste već tu - vredi posetiti Nacionalni muzej Te Papa.

Novozelanđane neformalno zovu kiviji, po ovdašnjoj endemskoj porodici ptica. Tri četvrtine stanovništva zemlje živi na Severnom Ostrvu, dok jedna trećina živi u Oklendu. Novozelanđani su veliki ljubitelji aktivnosti na otvorenom usled prelepe i očuvane životne sredine. Najmanje 15% Novozelanđana poseduje sopstveno plovilo, a zemlja slovi za superiornu kada je u pitanju dizajn jahti, ali i sve što ima veze sa sportovima na vodi.