Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Norveška

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Počeci Norveške kao države sežu do 872. godine kada su se vikinške kraljevine ujedinile. Godina 1905. označava početak moderne Norveške čija je nezavisnost bila na kratko prekinuta za vreme Drugog svetskog rata.

Duboki i kompleksni fjordovi su prirodna lepota po kojoj je Norveška prepoznatljiva u svetu. Uz fjordove se nalaze visoke planine, a veći deo Norveške čine divlji kameni predeli koji su nenaseljeni (mnogi su pretvoreni u nacionalne parkove).

Ledeno doba je ostavilo tragove po šumovitim brdima i dolinama, planinama, vodopadima, obali sa fjordovima i ostrvima. Najviša tačka je Galdhopigen (2.469 metara), između Osla i Trondhejma. Usled uticaja Golfske struje, klima je nešto blaža, pogotovo uz obalu, uprkos blizini Severnog pola.

Tokom leta temperatura dosegne ponekad i 30 stepeni Celzijusovih, čak i u severnim delovima - ali samo na kratko. Dužina zime i količina snega varira - na severu je više snega i noć traje duže, dok na jugu i zapadu su zime blaže i kišovitije - ali zato u unutrašnjosti zimske temperature lako padnu i na ispod -25 stepeni Celzijusovih. Čak i na jugoistoku su česte zimske temperature između -10 i -15 stepeni Celzijusovih.

Tokom zime, ako ste na pravoj nadmorskoj visini unutar polarnog kruga - iskusićete polarne noći u kojima sunce nikad ne izlazi. Čuvena polarna svetlost (aurora borealis) se može doživeti prevashodno u severnim delovima, ali nije neobično da se desi i u južnim. Naravno, tokom letnjih meseci, polarne noći smenjuju polarni dani, a u polarnom krugu (i na određenoj nadmorskoj visini) sunce nikad ne zalazi.

Regije: Istok, Sever, Jug, Zapad, Svalbard, Centar, Jan Majen. Gradovi: Oslo, Olesund, Bergen, Bode, Kristijansand, Stavanger, Tromse, Trondhejm. Ostala odredišta: Atlantski put, Jutunhejmen, Lofotska ostrva, Nordkap, Sognejford (nalazi se na Uneskovoj listi Svetske baštine) itd.

Glavni domaći aerodrom je Oslo Airport (OSL), baza nacionalne avio kompanije Air Norway.