Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Nemačka

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

U centralnom delu Evrope, nalazi se Nemačka, jedna od najvećih industrijskih sila sveta. Izlazi na Severno i Baltičko more, a graniči se sa Danskom, (na istoku) sa Poljskom i Češkom, (na jugu) sa Austrijom i Švajcarskom i (na zapadu) sa Francuskom, Luksemburgom, Belgijom i Holandijom.

Po broju stanovnika, Nemačka je najveća država Evropske unije. Čak šest gradova ima milion i više stanovnika. Pored glavnog grada Berlina, tu su Hamburg, Minhen, Keln, Frankfurt i Štutgart. Značajni gradovi su i Diseldorf, Dortmund, Esen, Bremen, Hanover, Lajpcig, Drezden, Nirnberg, Duizburg...

 

Nemačka je mnogo doprinela svetskoj nauci, umetnosti i kulturi. Najznačajniji Nemci su Ajnštajn, Plank, Lajbnic, Gaus, Kepler, braća Grim, Gutenberg, Rentgen, Simens, Betoven, Bah, Hendl, Brams, Vagner, Gete, Breht, Man, Direr, Nojman, Kant, Marks, Hegel, Šopenhauer, Niče...

 

Nemački jezik je danas među pet najvažnijih na planeti. Najznačajnija institucija je Geteov institut. 

 

Geografski, najbogatiju evropsku zemlju čine Alpi, Švarcvald, Bavarska šuma, Rudne gore, Harc, polja na severu, slivovi Rajne, Dunava, Elbe, Odre, 14 nacionalnih parkova, a Bodensko jezero je najveće.

 

Iako izlazi na dva mora, jedina tropska nemačka plaža je u Brandenburgu. Tropical Islands je, u stvari, ogromna hala, sa peskom, zelenilom, vodom, toplim vazduhom tokom cele godine, i svim ostalim što čini pravi odmor na moru. Jedna od najvažnijih turističkih atrakcija u celoj Nemačkoj je Legolend u Ginzburgu. Ipak, turizam počiva na Berlinu i drugim gradovima, putovanjima rekama i jezerima, destinacijama sa liste Svetske baštine Uneska, popularnim bavarskim dvorcima, sajmovima i ski centrima. 

 

Sve popularniji su i vinski putevi, iako je Nemačka poznatija po pivu i Oktoberfestu u Minhenu i berlinskom Prajdu. Turisti ne zaobilaze karnevale u Kelnu i gradovima na Rajni i Majni. Najposećeniji su Sajam turizma u Berlinu, sajmovi kozmetike i vina u Disedorfu, vodeći svetski sajmovi knjiga i automobila u Frankfurtu. 

 

Među najvažnijim svetskim aerodromima su frankfurtski (FRA), minhenski (MUC), berlinski (SXF, TXL i THF) i hamburški (HAM). Jedna od najpoznatijih svetskih aviokompanija je nemačka Lufthanza.