Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Moldavija

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Moldavija je zemlja u Istočnoj Evropi, severno od Balkana. Glavni grad je Kišinjev.

Moldavija je bivša članica SSSR-a a nezavisnost je stekla 1991. godine.

Hladna kontinentalna klima vlada zemljom gde su zime snegovite, proleća i jeseni blagi, a leta su topla, retko kad i vrela. Kotrljajuće stepe i blage padine se nalaze u pravcu ka Crnom moru. 

Najniža tačka je na 2 m nadmorske visine (reka Dnjestar), a najviša je na 430 metara nadmorske visine (Balanešti).

Pored Kišinjeva, tu su i Balci (sa prelepom pešačkom zonom oko trga), Soroka (poznat i kao glavni grad moldavskih Roma - na zapadnom brdu se nalaze živopisno ukrašene romske kuće, a u gradu se nalazi i tvrđava izgrađena na kraju 15. veka. Oko 5 km južno od grada se nalazi spomenik zvan Sveća zahvalnosti, a do vrha se stiže uz više od 600 stepenika ukupne dužine oko 30 metara)...

Brojni muzeji se nalaze u centru glavnog grada (Arheološki, Etnografski, Prirodnjački...). "Milestii Mici" vinarija je sa više od 200 km podzemnih hodnika dospela u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća svetska kolekcija vina. Procenjuje se da se ovde čuvaju vina u oko dva miliona boca od kojih su neka starija od 40 godina.

Drugi najveći vinski podrum (Cricova) ima 120 km podzemnih hodnika. "Purcari" vinarija spada među najstarije u Moldaviji, a njihova vina su pili car Nikolaj II, kralj Džordž V i kraljica Viktorija.

Keprinski manastir je takođe jedna o znamenitosti. Bender je poznata tvrđava koja se i danas koristi za vojne vežbe (te je zatvorena za turiste). Pećinski manastir (Orheiul Vechi) iz 13. veka je najpoznatija atrakcija Moldavije.

Zemlja nudi mogućnosti za biciklizam, speleologiju, jahanje konja, kajaking i sl.

Glavni aerodrom je Chișinău International Airport (IATA: KIV).