Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Mauricijus

Magazin / Drzava
Objavljeno 06.12.2014

Mauricijus je malo i multikulturalno ostrvo u Indijskom okeanu, istočno od Madagarska, severoistočno od Reiniona i jugoistočno od Sejšela.

Pod Mauricijus potpadaju Rodrigez ostrva, Agalega i Kargados Karahos (Saint Brandon). Nenaseljeno ostrvo su u 9. veku otkrili arapski moreplovci, ali ga nisu kolonizovali - to su pokušali Portugalci početkom 16. veka, ali su trajnu koloniju izgradili Holanđani krajem istog veka i nazvali ostrvo po holandskom princu (Mauritz de Nassau).

Međutim, u 18. veku Holanđani napuštaju ostrvo, ostavljajući za sobom makakije, java jelene, šećernu trsku, odbegle robove i nepopravljivu štetu endemskim i autohtonim vrstama biljaka i životinja - npr. ptica dodo je  istrebljena usled preteranog lova, a skoro u potpunosti je uništena šuma ebanovine. Francuzi su naselili ostrvo 1713. godine i izgradili luku na severozapadu ostrva - Port Luis - današnji glavni grad Mauricijusa. Britanci su 1810. godine osvojili ostrvo koje je postalo nezavisna država tek 1968. godine (u okviru Komonvelta).

Tropsku klimu Mauricijusa ponekad menjaju jugoistočni vetrovi. Zime su tople i suve (maj-novembar), a leta su vrela i vlažna (novembar-maj). Prirodne nepogode uključuju tropske ciklone (novembar-april). Uopšteno govoreći, nema velikih temperaturnih razlika između dva godišnja doba (zima i leto).

Gradovi: Blu Bej, Port Luis, Grand Bej, Flik en flak, Maheburg, Šamarel itd. Ostale destinacije: Posed Bel Ombre (2500 hektara rezervata prirode) itd. Znamenitosti: Balaklava ruševine, Triolet Šivala, Laburdonova bašta, SSR botanička bašta, Flak pijaca, holandske ruševine itd.

Uopšteno govoreći, prirodne lepote i pogodnosti ostrva pružaju mogućnosti za uživanje u sportovima na vodi, a burna istorija Mauricijusa je darovala ostrvu brojne spomenike.

Glavni aerodrom je Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport (IATA: MRU) koji se nalazi na pedesetak kilometara od Port Luisa.