Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Makedonija

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Republika Makedonija ili Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM) država je u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu. Glavni grad ove kontinentalne zemlje je Skoplje.

Republika Makedonija ili Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM) država je u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu. Glavni grad ove kontinentalne zemlje je Skoplje.

 

Makedonija se graniči sa Srbijom, Albanijom, Grčkom i Bugarskom. Pored prestonice, veći gradovi su Bitolj, Kumanovo, Prilep, Tetovo, Ohrid, Veles.

 

Submediteransku klimu u ovoj zemlji odlikuju vruća i suva leta i hladne i vlažne zime. Najveća reka je Vardar, najvažniji rečni tok i žila-kucavica Makedonije. Najveća jezera su Ohridsko, Prespansko i Dojransko, a u Makedoniji postoje i tri nacionalna parka: Mavrovo, Galičica i Pelister. Najznačajnije planine su Baba, Šar-planina, Korab, Osogovske planine, Plačkovica, Jakupica i druge.

 

Turistička ponuda Makedonije, jedne od bivših jugoslovenkih republika, veoma je raznovrsna: pored predivnih planina, jezera i reka, obilazak pravoslavnih manastira kojih ima u velikom broju nikoga neće ostaviti rovnodušnim. Ova država je između Istoka i Zapada, granica hrišćanske Evrope i mističnog Orijenta, tako da se u njoj oseća fina kombinacija raznih kulturnih uticaja. 

 

Najznačajniji za turizam je Ohrid, makedonski i pravoslavni Jerusalim, pravi muzej na otvorenom. Ohrid je kulturna baština, sa freskama i ikonama u mnogim crkvama i manastirima koje su jedinstvene u svetu. Skoplje privlači istorijskim spomenicima i arhitekturom, tradicijom ali i najnovijim građevinama. Bitolj važi za "najevropskiji" makedonski grad a odlikuje ga odličan noćni život, stari spomenici, stari deo grada i simpatična šoping zona. 

 

Glavni aerodrom je kod Skoplja - Aerodrom Aleksandar Veliki (SKP), a značajan je i ohridski (OHD). 

 

Zanimljivosti

  • Ohridsko jezero je jedno od najstarijih jezera na planeti, čija je prozirnost do 50 metara.
  • Skopski Stari bazar je najveća čaršija u Evropi (ne računajući Istanbul).
  • Glavna makedonska atrakcija je Milenijumski krst, na Vodnu iznad Skoplja.