Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Luksemburg

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Veliko Vojvodstvo Luksemburg je zemlja na raskršću germanske i latinske kulture.

Ovo je jedino Veliko Vojvodstvo na planeti i druga najmanja država Evropske unije. Istoimeni (i glavni) grad je osnovan 963. godine na strateškom položaju te je zbog toga i dobro utvrđen - i danas se mogu videti prostrane gradske zidine i kule koje su znamenitost ovog mesta.

Moćni Habzburzi su kontrolisali Vojvodstvo čija je teritorija obuhvatala i delove današnje Belgije, Holandije, Nemačke i Francuske. Posle Napoleonovih ratova, Vojvodstvo je predato Holanđanima. Luksemburg dobija poseban status kao deo nemačke konfederacije, a 1815. godine mu se dodeljuje titula "Veliko Vojvodstvo" na uštrb teritorija koje su pripale današnjoj Francuskoj i Nemačkoj. Potpunu nezavisnost od Holandije stiče 1867. godine.

Kontinentalna klima nije mnogo izrazita pošto su zime blaže (mada tokom januara i februara temperature mogu da iznose i -15 stepeni Celzijusovih). Leta mogu da budu veoma topla - u julu i avgustu temperatura ponekad dosegne i 30. podeok Celzijusove s kale. Teren je mahom sa blagim usponima, sa širokim i plitkim dolinama; na severu se nalaze planine, a strme padine na jugu vode do obala Mozela.

Pored istoimenog glavnog grada, tu su i Troavierž, Dikirh (u kojem se nalazi Muzej Drugog svetskog rata), Mertert, Grevenmaher, Diferdanž, Eš, Didelanž, Ehternah (najstariji grad u zemlji, u kojem se nalazi upečatljiva bazilika Opatije).

Ostala odredišta: Vijanden, Rejmeh (sa šetalištem uz Mozel) i Mondorf-le-Ben (spa grad sa kockarnicom "Casino"). Uopšteno govoreći, zemlja je prepuna istorijskih spomenika i građevina koje se nalaze u okruženju živopisne prirode. Delovi starog grada se nalaze na Uneskovoj listi Svetske baštine.

Jedini međunarodni aerodrom je Luxembourg Findel Airport (LUX) sa godišnjim prometom od oko dva miliona putnika. Zanimljivo je da je ovaj aerodrom peti najprometniji evropski aerodrom po godišnjem prometu robe i među 30 najprometnijih na planeti. Glavni korisnici ovog aerodroma su nacionalne kompanije Cargolux i Luxair.