Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Litvanija

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Litvanija je jedina baltička zemlja sa istorijom državnosti koja je duža od 800 godina, a ova zemlja se prvi put pominje još 1009. godine.

U jednom trenutku, u 15. veku, Litvanija je bila jedna od najvećih država u Evropi. Univerzitet u Vilnjusu je otvoren 1579. godine. U 16. veku je zemlja usvojila Prvi, Drugi i Treći Statut kao osnovu zakonodavnog sistema, što je uticalo na zakonodavstvo brojnih evropskih država toga vremena. Treći Statut je važio 250 godina i bio je ključan za očuvanje građanske i nacionalne samosvesti. Ustavi Francuske i Državne unije Poljske i Litvanije su prvi pravni akti te vrste koji su usvojeni na tlu Evrope.

U zemlji vlada klima koja je na prelazu iz primorske u kontinentalnu; zime i leta su umerena i vlažna. Nizije su plodne, sa brojnim malim jezerima koja su rasuta okolo. Centralne visoravni su brdovite i na njima se nalaze drevni glečerski depoziti (najviša tačka - Aukštojas - je na 294 metara, oko 24 jugoistočno od glavnog grada). Šume pokrivaju oko 30% teritorije zemlje.

Regioni: Aukštaitija (visoravni na severoistoku i istoku zemlje), Žemaitija (severozapadne nizije), Dzukija (jugoistočni region), Suvalkija (jugozapadni region) i Mala Litvanija (primorski region).

Pored glavnog grada, tu su i Alitus, Kaunas (drugi grad po veličini), Klajpeda (treći grad po veličini i luka), Palanga (odmaralište) itd.

Ostala odredišta: Kurska presvlaka (na Uneskovoj listi Svetske baštine), Brdo krstova, Jonava, Kernave (prvi otkriveni bivši glavni grad Litvanije; nalazi se na Uneskovoj listi Svetske baštine) itd.

Posetite: Trakaji ostrvski zamak (pogotovo kad se zaledi površina jezera) iz 17. veka, centar Vilnjusa (nalazi se na Uneskovoj listi Svetske baštine), Aukštaitija nacionalni park (126 jezera, 200 godina stari borovi i stanište brojnih retkih i ugroženih vrsta biljaka i životinja), nacionalne parkove regiona itd. Zemlja prosto obiluje istorijskim spomenicima i prirodnim lepotama.

Vilnius International Airport (IATA: VNO) najveći je litvanski međunarodni aerodrom sa oko dva i po miliona putnika godišnje. Aerodrom je baza nacionalne kompanije Air Lituanica kao i niskotarifne avio kompanije Wizz Air.