Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Liban

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Republika Liban je mala zemalja (na oko 10 hiljada kvadratnih kilometara živi nešto više od 3,5 miliona ljudi) Srednjeg istoka.

Bejrut je glavni grad zemlje koja na istoku ima dugu obalu na Sredozemnom moru. Rimljani, Feničani, Otomani, Egipćani i brojni drugi narodi ostavili su ovde tragove koji se ogledaju u brojnim ruševinama.

Pored Bejruta, Biblos i Sidon takođe spadaju među najstarije gradove sveta koji su i dalje naseljeni. Čuvena su rimska kupatila u Bejrutu, a Biblos ne oskudeva u ruševinama iz vremena krstaških ratova. Ne treba zaobići Trg mučenika u Bejrutu sa statuom obešenih pobunjenika koji su u Prvom svetskom ratu digli ustanak protiv Otomanske imperije.

Leta su topla i suva, a zime su vlažne i hladne. Leto je najpopularnije godišnje doba kada kiše skoro uopšte ne padaju od juna do avgusta, a temperatura se kreće između 20 i 30 stepeni Celzijusovih, mada toplotni talasi nisu retkost. Jesen i proleće su takođe dobra godišnja doba za posetu, samo su nešto kišovitija. Zimi na planinama sneg pada u velikim količinama, te zemlja ima nekoliko skijaških odmarališta. Međutim, zimi na obali temperatura ne pada ispod 13. podeoka Celzijusove skale.

Zemlja se može podeliti na sledeće regione: Bejrut, Beka, Planina Liban, Severni Liban i Južni Liban. Pored pomenutih gradova, vredi posetiti Tir u kojem se nalazi rimski hipodrom koji je dospeo na Uneskovu listu Svetske kulturne baštine, ali i Baalbek - arheološko nalazište sa ostacima još iz vremena Feničana (u njemu se nalazi i najveći hram iz rimskog perioda).

Pećine Džejta su takođe čuveno mesto, a nominovane su da budu jedno od Sedam svetskih čuda. Al Bas i Sveta dolina su takođe jedne od znamenitosti ove zemlje i nalaze se na Uneskovoj listi Svetske baštine. Liban kao da je stvoren za obilaske, šetnje i istraživanja, bilo zbog prirodnih lepota, bilo zbog bogatog istorijskog nasleđa.

Najveći međunarodni aerodrom u Libanu nalazi se desetak kilometara od Bejruta (BEY).