Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Letonija

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Letonija je država na obali Baltičkog mora, a najpopularnije odredište ove zemlje je njen glavni grad Riga koji se nalazi na Uneskovoj listi Svetske baštine.

Pored Rige, poznata odredišta, kako urbana, tako i ruralna su Lijepaja - sa jedinstvenim bivšim tajnim vojnim gradom (Karosta) i sa veličanstvenim plažama; Kuldiga - sa najširim vodopadom u Evropi; Cesis - sa ruševinama srednjovekovnog zamka.

Ova zemlja je i čuveno trgovačko čvorište jer je bila poznata stanica još iz vremena Vikinga i starih Grka (preko  Letonije, preko reke Zapadne Dvine i preko Kijevske Rusije, Vikinzi su došli do Vizantije). Obala Letonije je bila poznata kao odličan izvor ćilibara koji je bio vredniji od zlata u Srednjem veku.

Pre nego što su osnovali Rigu 1201. godine, nemački trgovci su u ovoj zemlji širili hrišćanstvo. Od sticanja nezavisnosti 1918. godine, Letonija je postigla opipljive rezultate u razvoju društva, ekonomije, industrije i poljoprivrede. Posle pada pod vlast Sovjetskog saveza 1940. godine, zemlja ponovo stiče nezavisnost raspadom SSSR-a 1991. godine. Usled plemenskih trzavica i različitih država koje su vladale ovim predelima, Letoniju odlikuju raznovrsne atrakcije.

U Letoniji je najbolje boraviti u periodu jun-septembar kada je toplo, a lokalne hrane ima u izobilju. Zemlja je bogata životinjskim svetom i jezerima. Regioni: Kurzeme, Latgale, Riga region, Vidzeme i Zemgale. Pored Rige, vredi obići i Daugavpils, Jurmala, Kuldiga, Lijepaja (grad muzike koji je uvek vetrovit), Madona, Sigulda, Valka itd. Ostala odredišta: etnografski muzej, akvapark, sovjetski zatvor, ture po gradu itd.

Zemlja je odlična za sportske aktivnosti na otvorenom, uživanje na plaži i u spa centrima. Najveći i najgušće pošumljeni nacionalni park se nalazi uz reku Gavja.

Najveća vazdušna luka je Riga International Airport (IATA: RIX) na čije piste avioni doleću iz tridesetak zemalja sveta. Aerodrom u Rigi je baza nacionalne avio kompanije airBaltic.