Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Kuba

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Kuba je najveće karipsko ostrvo, između Karipskog mora i Atlantskog okeana, oko 145 km južno od Ki Vesta (Florida), između Kajmanskih ostrva i Bahama, zapadno od Haitija, istočno od Meksika i severozapadno od Jamajke.

Još od nezavisnosti 1902. godine, kubanska ekonomija je zavisila od američke. Već tada su američki turisti pohrlili u Havanu koja je odisala evropskim duhom. Štaviše, procenjuje se da je više Amerikanca odgajano na Kubi nego što je Kubanaca odgajano u Americi. Nakon revolucije, Kuba 1959. godine polako ali sigurno kreće putem veće ekonomske nezavisnosti.

Geografski gledano, ovo ostvo ima tri regiona: Zapadni, Centralni i Istočni. Pored Havane, poznati gradovi su Santa Klara (dom Ernesta Če Gevere), Pinar del Rio, Trinidad, Varadero itd.

Ostrvo je poznato po svojim ostrvima poput Kajo Largo (nudističko naselje), Isla de la Juventud (veliko ostrvo južno od Havane), Jardines del Rej itd. Poznati parkovi su Vinjales, Nacionalni park "La Guira", Uneskov rezervat biosfere "Sierra del Rosario" itd.

Vredi obići Tropikanu, bivše mafijaško sastajalište kojim sada upravlja država. Ovo mesto, skriveno među gustim rastinjem džungle, naplaćuje ulaz, a očuvano je tako da se stiče utisak putovanja kroz vreme: na ulazu možete ostaviti vaše stvari, poslužiće vas cigaretama, a osoblje nosi raskošne kostime te sve odiše duhom prohujalih decenija. Pušenje je dopušteno čak i u blizini bine sa izvođačima.

Kuba je poznata po medicinskom turizmu, sa procenom Udruženja karipskih država da je ovu ostrvsku zemlju 2006. godine posetilo skoro 20.000 pacijenata iz mnogih krajeva sveta.