Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Kina

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Površina koju Narodna Republika Kina zauzima u Istočnoj Aziji iznosi više od devet miliona kvadratnih kilometara, a u ovoj državi živi više od 1.300.000.000 stanovnika. Obale ove zemlje dosežu do Istočnokineskog mora, Korejskog zaliva, Žutog mora i Južnokineskog mora.

Civilizacija stara više od četiri milenijuma je iskusila uspone i padove, periode zlatnog doba i anarhije, vladavinu dinastija i careva da bi danas bila ustrojena kao republika. Zemlja ima više od 50 zvanično priznatih etničkih zajednica, od kojih je najveća Han (90% stanovništva u državi). Najveća etnička zajednica ipak ne govori istim dijalektom usled prostranosti Kine, a suprotno uvreženom mišljenju - nemaju ni jedinstvenu kulturu.

Klima je veoma raznovrsna: tropski regioni se nalaze na jugu, dok se subarktički nalaze na severu. Severna Kina ima četiri različita godišnja doba sa veoma vrelim letima i ledeno hladnim zimama. Južna Kina ima blažu i vlažniju klimu. Ka severozapadu je klima suvlja, u Tibetu se nalaze najviše visoravni na svetu, a u zemlji postoje i brojne pustinje.

Nova godina se slavi po lunarnom kalendaru, a zemlja ima još četiri velika praznika godišnje: festival Qingming, Praznik rada (1. maj), Festival zmajeve barke (Dragon Boat), Srednjojesenji dan (Mid-Autumn day) i Dan državnosti (1. oktobar).

Čuveni su Veliki kineski zid, tropski raj na ostrvu Hajnan, prirodni rezervat "Jiuzhaigou" (u njemu se nalaze velike pande i vodopadi na više nivoa), Mont Everest, Tibet i još mnoga druga mesta.