Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Kanada

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Kanada je najveća država Severne Amerike i druga po površini na svetu (odmah iza Rusije). Poznata je po prostranim i netaknutim predelima, jedinstvenom spoju kultura i raznovrsnoj istoriji.

Zanimljivo je da su upravo kanadska prostranstva navela ser Sendforda Fleminga da prvi predloži uvođenje vremenskih zona za ceo svet još 1876. godine.

Uopšteno govoreći, zime su evroazijski jake u određenim predelima. Najnaseljeniji deo se nalazi južno od Ontarjia gde je klima manje oštra. Ikaluit je glavni grad Nunavuta i nalazi se tik ispod polarnog kruga te je tu veoma hladno osim tokom jula i avgusta (kada prosečna temperatura iznosi 12 stepeni Celzijusovih).

Obala Britanske Kolumbije ima veoma blagu klimu, a temperature zimi retko kad padnu ispod nula stepeni Celzijusovih. Veći deo urbanih oblasti se nalazi u krugu od 200 km od granice sa SAD (Edmonton i Kalgari su jedini izuzeci). Leta su kratka, ali topla, sa temperaturama od oko 35 stepeni Celzijusovih koje ponekad zadese Južni Ontario.

Geografski, Kanada ima sledeće regione: Atlantski region, Kvebek, Ontario, Preriju, Britansku Kolumbiju i Sever. Poznati gradovi su Otava (prestonica), Kalgari, Halifaks, Montreal, Toronto, Vankuver, grad Kvebek i brojni drugi. Ostala poznata mesta su Algonkvin park, Banf nacionalni park, ostrvo Kejp Breton, međujezerska oblast Interlejk, Džasper nacionalni park i najpoznatija i najposećenija turistička destinacija - Nijagarini vodopadi.

Glavni, najveći i najprometniji, kanadski aerodrom je Aerodrom Toronto (YYZ).