Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Italija

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Italija je država na jugu Evrope, koja obuhvata Apeninsko poluostrvo, Siciliju, Sardiniju i Elbu.

Na Alpima se graniči sa Francuskom, Švajcarskom, Austrijom i Slovenijom, dok se nezavisne države San Marino i Vatikan nalaze unutar zemlje. Večni grad Rim je glavni grad, ali i turistički centar, kao i drugi veći gradovi: Milano, Napulj, Torino, Palermo, Đenova, Bolonja, Firenca, Venecija...

 

Istorija Italije je i Rimsko carstvo, ali i Vizantija i Franačka. Ujedinjena od sredine 19. veka, Italija je danas članica Evropske unije. Ova zemlja je najpoznatija po hrani, modi, dizajnu, odeći, arhitekturi, umetnosti, ali i automobilizmu.

 

Italiju godišnje poseti više od 40 miliona turista. Na Ligurskom primorju, na Obali cveća, najpoznatija je Đenova i San Remo (i još poznatiji je muzički festival koji se održava u ovom mestu), a popularni su Portofino i Savona. Tirensko primorje odlikuje bogatstvo kulturno-istorijskim spomenicima, prelepi pejzaži Toskane, vinogradi, čempresi i brojna sela. Ovde je Vezuv, ostaci Pompeje, Rim, Firenca, Napulj, ostrvo Kapri i mnoga pupularna letovališta.

 

Sredozemno primorje je sve popularnije, prvenstveno zbog letovališta na Siciliji i Sardiniji. Najpoznatije turističke destinacije su Agriđento, Marsala i Sasari. Konačno, Jonsko primorje, Autostrada Sunca, čine Kalabrija i Pulja, i istočna obala Sicilije. Tu su popularna letovališta Taormina, Taranto, Sirakuza, Brindizi, a turistima su posebno privlačna sicilijanska sela Forca d'Agro i Savoka u kojima je sniman film "Kum". Naročitu atraktivnost ovoj regiji daje aktivni vulkan Etna.

 

Skijališta u italiji omiljena su destinacija iskusnijim skijašima, jer imaju dovoljan broj strmih i zahtevnijih ski staza. Jedno od popularnijih zimovališta u italiji je svakako Dolomiti Superski sa više od 1.200 km uređenih staza. Torino i Kortina d’Ampeco bili su domaćini zimskih olimpijada, a Bormio je poznat po trci svetskog skijaškog prvenstva. 

 

Najprometniji italijanski aerodromi su kod Rima (FCO) i Milana (MXP).