Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Island

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Island je država na vulkanskom ostrvu koje se nalazi na severu Atlantskog okeana, između Evrope i Severne Amerike.

Iako nije deo kontinentalne mase, ova zemlja pripada Nordijskom regionu u Evropi. Iako je deset procenata Islanda pokriveno glečerima, zemljom vlada blaga klima usled bezbrojnih geotermalnih izvora i zbog uticaja Golfske struje.

U slobodnom prevodu, naziv Islanda glasi "Zemlja leda", a ostrvo je bogato neobičnim atrakcijama i pustim predelima. Tokom godine, zbog geografskog položaja, drastično varira količina sunčeve svetlosti. Sunce zađe na kratko svake noći u junu, ali ne i dovoljno da bi u potpunosti bio mrak.

U decembru, s druge strane, noć traje više od 20 sati. Zemlju su naselili Skandinavci (Vikinzi) i Irci (monasi) još u 9. veku n.e, a današnje stanovništvo faktički i dalje govori, nešto izmenjenim, jezikom Vikinga.

Geografski gledano, Island se sastoji od Jugozapadnog dela, Zapadnih fjordova, Zapadnog, Severnog, Istočnog i Južnog Islanda i Zaleđa koje je prekriveno glečerima. Pored glavnog grada Rejkjavika, tu su i Akirejri, Egjilstadir, Habnarfjerdir, Hebn, Husavik, Selfos i dr.

Ostale znamenitosti: Tingvelir (nalazi se na Uneskovoj listi Svetske baštine), Plava laguna, Gulfos, Gejzir itd.

Island nudi izuzetne pogodnosti za šetnje, uspone uz zaleđene vodopade, šetnje po glečerima, posmatranje kitova i splavarenje brzacima (Hvita). Začudo, dobrih mesta za skijanje nema osim u gradu Akirejri.

Najveći međunarodni aerodrom je udaljen 50 kilometara od Rejkjavika. Reykjavík-Keflavík Airport (IATA: KEF) je i baza nacionalne avio kompanije Icelandair, ali i low-cost kompanije WOW air.