Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Hrvatska

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Hrvatska je zemlja jugoistočne Evrope, čiji je glavni grad Zagreb. Članica je Evropske unije.

Hrvatska se graniči sa Slovenijom, Mađarskom, Srbijom, BiH, Crnom Gorom, Italijom i izlazi na Jadransko more. Hrvatska ima osam nacionalnih parkova od kojih su najznačajniji Plitvička jezera, Mljet i Kornati.

Najveći gradovi su, pored prestonice, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Pula, kao i Slavonski Brod, Karlovac, Varaždin i Šibenik, dok je Dubrovnik najpopularnija turistička destinacija. Turizam je veoma razvijen, uglavnom na primorju. Glavni aerodromi su u Zagrebu, Zadru, Splitu i Dubrovniku. Nacionalna avio kompanija je Croatia Airlines.

Šest gradova ili građevina u njima uvršteno je na Uneskovu listu svetske baštine: Poreč, Zadar, Šibenik, Trogir, Split i Dubrovnik. Kvarner je prostor mitskih Apsirtskih ostrva i nezaboravnih rivijera: opatijske, crikveničke, vinodolske i riječke.

Hrvatska je zemlja bogate kulturne baštine, koja se ne otkriva samo u brojnim muzejima, galerijama i crkvama, već se i kraća šetnja pretvara u obilazak bogate istorije ove zemlje. To je najočiglednije u gradovima Istre, Kvarnera i Dalmacije, ali i u središnjoj Hrvatskoj gde su smešteni bajkoviti dvorci. 

Ljubitelje antike oduševiće spomenici stare Pule, najveći istraženi forum na istočnoj obali Jadrana u Zadru, kao i božanstvena Dioklecijanova palata u Splitu. Ceo Trogir je jedan veliki spomenik. Gotika je najizraženija u Zagrebu, Pazinu i Stonu na Pelješcu, renesansa u Osoru na Cresu, zatim na Hvaru i Korčuli, pa poseban je doživljaj - jedinstveni Dubrovnik. 

Hrvatska ima oko 1200 ostrva i grebena, ali je samo 50 nastanjeno. Ta razuđenost obale privlači turiste iz celog sveta. Dolaze kajakaši i jedriličari, ekstremni sportisti, ronioci, biciklisti. Najposećenija ostrva su Lošinj, Pag, Cres, Brač, Krk, Rab, Hvar, Korčula i Mljet.

U Hrvatskoj se i skija, a najpoznatiji zimski centri su Platak kod Rijeke i Bjelolasica. Kod Zagreba je Medvedica sa najvišim vrhom Sljemenom. 

Očuvana priroda raj je za pešake, planinare i kampere. U mnogobrojne centre dolaze i ljubitelji jahanja i biciklizma, ali i adrenalinskih aktivnosti - prvo raftinga, pa i padobranstva i paraglajdinga. 

Među najpoznatijim evropskim muzičkim festivalima su i zagrebački INmusic festival, Terraneo u Šibeniku i Hideout festival u Zrću na Pagu.