Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Holandija

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Holandija je jedna od četiri države Kraljevine Holandije (ostale su Aruba, Kurasao i Sveti Martin). Graniči se sa Belgijom, Nemačkom, a na zapadu i severu ima izlaz na Severno more. Glavni grad je Amsterdam, ali je sedište vlade u Hagu.

Holandija je članica je Evropske unije, najnaseljeniji deo Starog kontinenta. Zanimljivo je da se polovina teritorije ove zemlje nalazi ispod jednog metra nadmorske visine, a četvrtina je ispod nivoa mora.

 

Kad se kaže Holandija, prvo se pomisli na lale, klompe, pivo, fudbal, bicikle, vetrenjače... toleranciju. Naime, društvo je veoma liberalno i tolerantno. To se prvenstveno odnosi na legalizovanu prostituciju i eutanaziju, mogućnost korišćenja lakih droga i jedna prava homoseksualnih parova.

 

Mnogi Holanđani ostavili su neizbrisiv trag u istoriji, nauci i umetnosti: Dekart, Farehjaht, Roterdamski, Spinoza, Rembrant, Van Gog, Mondrijan samo su neki od najpoznatijih.

 

Među najznačajnijim turističkim atrakcija su Van Gogov muzej i Muzej voštanih figura Madam Tiso i ceo Amsterdam, najveća evropska luka Roterdam, neverovatne prodavnice sira (Alkmar i Edam), Kraljevski dvorac (Den Hag), plaže (Sheveningen), vetrenjače po celoj zemlji, jezero Ejselmer, gradići Lajden i Delft...

 

Najveći holandski aerodrom je Aerodrom Shiphol (AMS; Luchthaven Schiphol).