Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Gvajana

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Gvajana je zemlja na severoistoku Južne Amerike i izlazi na Atlantski okean.

Ova zemlja ima više od 700.000 stanovnika i jedna je od najmanjih na kontinentu, odmah posle Surinama i Urugvaja, a naziv potiče iz lokalnog jezika i znači "Zemlja mnogih voda".

Klima je tropska, topla i vlažna, a donekle je ublažavaju severoistočni pasati. Dve kišne sezone (od maja do sredine avgusta i od sredine novembra do sredine januara) često izazivaju nepogode u vidu iznenadnih poplava. Teren čine mahom kišne šume i niske priobalne ravnice. Na jugu su niske, a u centru jugozapada visoke savane koje se prostiru do planina oko Kamaranga i Imbaimadaija. Najviša tačka je na planini Roraima (više od 2.800 metara).

Ova zemlja je u 17. veku postala holandska kolonija da bi 1815. godine potpala pod vlast Britanaca, a od njih je stekla nezavisnost 26. maja 1966. godine. 

Geografski se deli na tri regiona: priobalne ravnice, visoravni i Berbice-Corentyne. Mashramani praznik (na ameroindijanskom "proslava posle teškog rada") slavi se na Dan Republike (23. februara) i tada vlada karnevalska atmosfera.

Vredi obići, između ostalog, vodopade Kajetur koji su skoro pet puta viši od Nijagarinih vodopada, Orinduik (manji vodopad), Ivokrama rezervat kišnih šuma, Merume planine i dr. Usled bogatstva prirode, eko-turizam je jedna od grana industrije u razvoju: Ayangana je druga najviša planina u zemlji i odlična je za planinarenje i šetnje, dok se Splešmins akvapark ne sme zaobići.

Glavni, međunarodni aerodrom u Gvajani je Cheddi Jagan International Airport (GEO), koji je do 2016. u rekonstrukciji.