Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Gruzija

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Gruzija je država na Kavkazu koja na zapadu izlazi na Crno more i zauzima površinu veću od 69 hiljada kilometara kvadratnih, a u njoj živi više od četiri miliona ljudi.

Gruzija ima brojne regione: Kartli (srce zemlje, kulturni, ekonomski i politički centar, ovde se nalazi i glavni grad Tbilisi), Rioni (zapadni deo zemlje, neka ovdašnja mesta se nalaze na Uneskovoj listi Svetske baštine), Kahetiju (plodni region pun vinograda, manastira i crkava), Jugozapadnu Gruziju (suptropski region)...

Pored Tbilisija, poznati su gradovi Batumi (na Crnom moru), Gori, Kutaisi (istorijski glavni grad Kolhida, jedno od dva ovdašnja mesta na Uneskovoj listi Svetske baštine), Mcheta (drugo od mesta Gruzije na Uneskovoj listi Svetske baštine i centar Gruzijske pravoslavne crkve), Telavi itd.

Vredi obići Bakuriani (skijalište koje je konkurisalo kao domaćin Zimskih olimpijskih igara), Gruzijski vojni autoput koji ide kroz neverovatno visoke planine i uz strme litice, vinarije Kahetije, jednu od najviših planina u Evropi (Kazbeg), manastir iz 6. veka sagrađen u pećini (Davit Gareja)...

Uopšte gledano, pored prirodnih lepota, Gruzija je prepuna i istorijskih spomenika. Arheolozi su ovde našli najstarije tragove vinarstva (8000 godina p.n.e.). Gruzini nisu ni Rusi, ni Turci ni Persijanci, niti se može pronaći veza sa nekim drugim narodom. Postoje teorije da imaju veze sa narodima Baskije, Korzike i Severnog Kavkaza. Gruzijski jezik takođe pripada sopstvenoj grupi i nema veze sa indo-evropskim ili semitskim jezicima (baš kao što je i baskijski jezik izolat).

Gruzija ima nekoliko većih međunarodnih aerodroma ali je glavni aerodrom kod Tbilisija (IATA: TBS), baza nacionalne aviokompanije Georgian Airways.