Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Grčka

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Grčka je država u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu i jedna od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija. Graniči se sa Albanijom, Bugarskom, Makedonijom i Turskom. Izlazi na Egejsko, Jonsko i Sredozemno more.

Glavni grad je Atina, a veći gradovi su Solun, Patra, Iraklion, Volos, Janjina, Larisa, Rodos i Kavala. Grčka je članica Evropske unije, kolevka evropske civilizacije, demokratije, filozofije, Olimpijskih igara i nekih nauka.

 

Grčka ima više od 1.400 ostrva, oko 80 odsto zemlje je u planinskom predelu, sa najvišim vrhom - Olimpom (2.911 m). Iako su antički spomenici i atinski muzeji veoma privlačni za turiste, najtraženije su prelepe peščane plaže, neverovatna ostrva, ali i grčka kuhinja. Mediteransku klimu ove zemlje odlikuju blage, vlažne zime i topla suva leta.

 

Kad su čuvena grčka ostrva u pitanju, turisti najviše vole Krit, sa najlepšim plažama i odličnim noćnim provodom. Među omiljenim destinacijama su Mikonos i Ios, dok Santorini važi za jedno od najromantičnijih mesta na svetu. Ostale popularne destinacije su Lezbos, Paros, Lefkada i Kos. Zakintos, zeleno ostrvo, i Kefalonija, ostrvo pećina, takođe su među traženim destinacijama. Na poluostrvu Halkidiki nalazi se više stotina popularnih turističkih mesta.

 

Aerodrom Atina - Elefterios Venizelos (ATH), najveći je u ovoj zemlji i jedan je od najprometnijih i najsavremenijih u Evropi.