Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Francuska

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Francuska je država u zapadnoj Evropi, ali joj pripadaju prekomorske teritorije od kojih su Gvadelup, Martinik, Gijana, Reinion i Majot njeni punopravni delovi.

Francuska (najposećenija zemlja na svetu) nije samo Pariz (najposećeniji grad na svetu). Francuska nema samo Ajfelovu kulu i Luvr, najposećenije građevine na svetu. Francuska ima Azurnu obalu, tj. Sen Trope, Nicu, Monako, Antib, u Kanu - najpoznatiji filmski festival. Tu su i Lamanš, Bijaric na Atlantiku, planinski venci Pirineja i Alpa sa najvišim vrhom Francuske i Evrope (Mon Blan). La Rozije je najbolje zimovalište na svetu, Šamoni jedno od najskupljih, a Kuršvel - najveće na svetu.

Među najpoznatijim turističkim znamenitostima su i Versajski dvorac, Orsej, Trijumfalna kapija, Centar Žorž Pompidu, Mon Sen Mišel, dvorac Šambor, Sen Šapel, dvorac Viskoki Kenigsburg, Pikasov muzej, Pi de Dom, Karkason...

Francuska ima svetske prvake u fudbalu, Rolan Garos, najpoznatiju biciklističku trku - Tur de Frans, trke Formule 1. Najbolji šoping je u Parizu, ali i najbolji provod za decu - u Diznilendu. Bogata istorija, najpoznatiji svetski umetnici, uzbudljiva kinematografija, najbolja vina i buđav sir, kao da nisu dovoljni, pa je tu i gradić Lurd, koji godišnje ugosti nekoliko miliona turista. Naime, Lurd je jedno od najpopularnijih mesta hodočašća na svetu posvećenih Devici Mariji.

Ne bi trebalo zaboraviti Korziku, ostrvo na kom se rodio francuski car i legendarni vojskovođa Napoleon Bonaparta, a koje je danas poznatije po gradiću koji svojom lepotom oduzima dah - Bonifačiju. 

Jedan od najpoznatijih i najprometnijih aerodroma na svetu je pariski Šarl de Gol.

Zanimljivo je da se zbog vanevropskih teritorija Francuska graniči i sa Brazilom. Današnja teritorija ove države je skoro ista kao i teritorija nekadašnje Galije.